Arapska liga: Sirija na rubu gradanskog rata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedajuci Arapske lige Nabil Elaraby u ponedjeljak je rekao da uporaba teškog naoružanja sirijske vojske protiv civila predstavlja eskalaciju sukoba koja dovodi zemlju na rub gradanskog rata.

"S velikom zebnjom i nervozom pratimo razvoj situacije u Siriji, eskalaciju vojnih operacija u gradu Homsu i rubnim podrucjima Damaska i uporabu teškog oružja sirijske vojske protiv civila", kaže se u Elarabijevoj pisanoj izjavi. U izjavi koju je objavila Egipatska novinska agencija Elaraby je rekao da ta eskalacija nasilja gura zemlju na "rub gradanskog rata".

Arapska je liga u odvojenom priopcenju objavila da je za jedan dan, na 12. veljace, odgoden sastanak ministara vanjskih poslova Arapske lige na kojem se trebalo raspravljati o stanju u Siriji. Odgodu su zatražile zaljevske zemlje koje 11. veljace imaju vlastiti sastanak u Rijadu.

Sjedinjene Države su objavile u ponedjeljak da zatvaraju veleposlanstvo u Siriji zbog pogoršanja sigurnosnog stanja cime su dodatno izolirale režim predsjednika Bašara al-Asada kojega Zapad i arapske zemlje optužuju za krvavo gušenje protuvladinih prosvjeda.

State Department je u sijecnju najavio zatvaranje veleposlanstva ne budu li povecane mjere sigurnosti i sada je objavio da povlaci svo osoblje ukljucivo i veleposlanika Roberta Forda. "Prenijeli smo sirijskoj vladi da smo zabrinuti no ona nije primjereno odgovorila", rekla je glasnogovornica Victoria Nuland.

SAD je odluku objavio pošto su u subotu Rusija i Kina vetom sprijecile prihvacanje rezolucije Vijeca sigurnosti UN-a kojom Zapad i arapski saveznici osuduju reperesiju i pozivaju Asada da ode s vlasti.


Podijeli: Facebook Twiter