Arapska liga šalje promatrace u Siriju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Arapska liga ce poslati svoju spornu promatracku misiju u Siriju gdje je vojska u srijedu neprekidno granatirala pobunjenicki grad Homs u kojem je poginulo 50 ljudi, iako se predsjednik Bašar al-Asad obvezao svom savezniku Rusiji da ce prekinuti krvoprolice.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon potvrdio je da mu je šef Arapske lige Nabil al-Arabi rekao da ta organizacija namjerava poslati svoje promatrace u Siriju, te je zatražio suradnju UN-a u toj novoj misiji.

"Predložio je zajednicku misiju u Siriji, sa zajednickim specijalnim izaslanikom", dodao je Ban i precizirao da ce o to pitanje sljedecih dana biti podastrijeto Vijecu sigurnosti UN-a.

Ruski i kineski veto na rezoluciju Vijeca sigurnosti je Ban ocijenio "katastrofalnim" za sirijski narod i dodao da veto podržava Damask u pooštravanju rata protiv vlastitog naroda.

Peti dan zaredom vojska je granatirala Homs, glavno uporište pobune, gdje su u prekidu telekomunikacije i opskrba elektricnom enegijom, uništena je infrastruktura i sve je manje hrane, rekli su aktivisti.

Ali vlast, koja odbija priznati oporbeni pokret pokrenut u ožujku 2011., tvrdi da u Homsu progoni teroristicke skupine, odgovorne za nasilje nad civilima.

Diljem zemlje je samo jutros poginulo 19 ljudi, medu kojima žene i djeca, posebice u mjestu Zabadani i Rastan, prema podacima sirijskog ureda za ljudska prava.


Podijeli: Facebook Twiter