Arafatovi posmrtni ostaci ponovno pokopani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posmrtni ostaci Jasera Arafata ponovno su pokopani danas prije podne u Ramalahu nakon što su međunarodni stručnjaci uzeli potrebne uzorke kojih bi analiza trebala potvrditi ili odbaciti sumnje da je povijesni palestinski vođa bio otrovan 2004. godine.

- Operacija je završena, grobnica je zatvorena, a uzorci su predani francuskim, švicarskim i ruskim stručnjacima, rekao je član palestinskog povjerenstva koje je zaduženo istražiti Arafatovu smrt.

Tri francuska istražna suca nazočila su uzimanju uzoraka čija je analiza naređena prema tužbi Arafatove udovice Suhe Arafat.

Švicarske i ruske stručnjake angažirala je Palestinska samouprava i oni bi zajedničkom istragom trebali istražiti sumnje u trovanje polonijem 210, radioaktivnom i vrlo otrovnom tvari.

Hipoteza o poloniju pojavila se u srpnju kada je katarska televizija prikazala dokumentarni film o Arafatu u kojem je rečeno da su švicarski stručnjaci pronašli neuobičajeno visoke količine polonija u osobnim stvarima palestinskog vođe.

Nakon tih otkrića Suha Arafat, koja danas živi na Malti i nije se vratila na palestinska područja od 2004., podnijela je tužbu u Francuskoj za ubojstvo i time otvorila put za ekshumaciju.

Mnogi Palestinci pitaju se pak čemu istraga sada, osam godina poslije smrti. Međutim, čak i osam godina poslije uzorci mogu ukazati na trovanje.

Sami tragovi polonija ipak nisu dostatni jer tog elementa ima i u prirodi pa bi tek analiza koja će trajati nekoliko tjedana trebala potvrditi polonij umjetnog podrijetla.

Krajem prosinca znat će se mogu li se uzorci uzeti s Arafatovih posmrtnih ostataka iskoristiti, a ako mogu, tek u proljeće bi se mogli saznati rezultati.

Polonij je kemijski element koji se koristi kao izvor alfa-zraka u medicinskim istraživanjima te kao izvor zagrijavanja u svemirskim uređajima.

On je međutim vrlo rijedak te je samo milijarditi gram polonija prisutan u deset grama uranija. Za njegovu proizvodnju potreban je nuklearni reaktor.

Procjenjuje se da se proizvodi manje od 100 grama na godinu u cijelom svijetu, uglavnom u Rusiji.

Najpoznatija žrtva trovanja polonijem bio je bivši ruski špijun Aleksander Litvinenko, otrovan 2006. Bio je poznati protivnik ruskoga predsjednika Vladimira Putina.

Grobnica Jasera Arafata nalazi se u mauzoleju sagrađenom u krugu Mukate, glavnom sjedištu predsjednika Palestinske samouprave u Ramalahu.

Arafat je umro 11. studenoga 2004. u dobi od 75 godina u vojnoj bolnici u Parizu gdje je bio prebačen uz pristanak Izraela koji ga je dvije godine držao opkoljenog u Mukati. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter