Arafat je možda bio otrovan polonijem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Moguće je da je Jaser Arafat, dugogodišnji vođa palestinskog naroda, bio otrovan radioaktivnim elementom polonijem 210, piše britanski časopis The Lancet, koji je u subotu objavio rezultate istraživanja švicarskih znanstvenika.

Znanstvenici sa sveučilišta u Lausanni analizirali su uzorke mrlja krvi, urina i sline na Arafatovoj odjeći i četkici za zube i ustanovili visoku razinu tog radioaktivnog elementa. Švicarski znanstvenici su odlučili istražiti okolnosti njegove smrti potaknuti istragom Al Jazeere, nakon čega je Arafatovo tijelo u studenom 2012. ekshumirano.

"Mogu potvrditi da smo izmjerili neobjašnjivo povišenu razinu polonija 210 u osobnim stvarima Jasera Arafata koje su sadržavale mrlje od bioloških tekućina i izlučevina", kazao je François Bochud, direktor instituta za radiofiziku u Lausanni.

Arafat je obolio u listopadu 2004., a simptomi su bili brojni, od mučnine do bolova u abdomenu. Unutar nekoliko tjedana stanje mu se jako pogoršalo te je iz Ramallaha prebačen u bolnicu Percy u Francuskoj. No, stanje se nastavilo pogoršavati, došlo je do zastoja bubrega i potom neurološke kome. Preminuo je 4. studenoga 2004. od moždanog krvarenja u 75. godini života.

Usprkos nekoliko provedenih znanstvenih ispitivanja odmah nakon smrti, nije bilo dokaza o trovanju pa je uzrok smrti ostao nepoznat. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter