Aquarium ove godine otvara tri nova bazena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruga poslovnih žena Hrvatske Krug proglasila je vlasnicu  pulskog Aquariuma, magistricu oceanologije i doktoricu biologije Milenu Mičić najboljom poduzetnicom 2016. godine. Tim smo je povodom posjetili u njezinom drugom domu, u pulskoj utvrdi na Verudeli te porazgovarali o tome kako se uopće upustila u ovaj biznis, kao i o planovima koji očekuju akvarij, njegove stanare i posjetitelje. U razgovoru odmah postaje jasno da akvarij za nju nije samo posao, već strast od koje živi pa nije ni čudno da se uspjesi samo nižu.

Znanje o moru prenositi dalje

Kako nam je ispričala, nakon što je 18 godina radila u Institutu Ruđer Bošković - Centru za istraživanje mora u Rovinju, gdje se prvi puta "zarazila" akvaristikom, odlučila je svoje znanje širiti na druge.

- Shvatila sam da znanje o moru želim prenositi dalje, na djecu, učenike i studente jer sam uvidjela da se o tome nedovoljno uči u sklopu redovne nastave, a želja mi je bila more koje nas okružuje i bogat život u njemu približiti svim stanovnicima, kako onima uz more, tako i onima koji na more tek povremeno dolaze. Kroz osmišljeni oceanološki program krenula sam s prvim akvarijima koji su 2000. bili smješteni na Puntiželi, no kako smo ga ubrzo prerasli, od 2002. godine preselili smo se u utvrdu na Verudeli, koju nam je na korištenje dodijelio najprije Arenaturist, a kasnije Grad Pula, priča nam o svojim počecima Mičić.

Prisjeća se da je, kada su ušli u utvrdu, ona bila u katastrofalnom stanju, zarasla u korov, bez stakla, sa svih je strana prokišnjavala. Danas akvariji zauzimaju 1.500 kvadrata neto površine, a utvrda je uređena od temelja do krova te se konstantno skrbi o njoj. U njenoj se "utrobi" krije više od 200 različitih vrsta - od riba (stotinjak vrsta riba sjevernog i južnog Jadrana te 50-ak vrsta riba iz tropskih morskih i slatkih voda, kao i ribe hrvatskih rijeka i jezera) do brojnih beskralješnjaka. Intencija je, kako nam priča, posjetiteljima predstaviti vrste u prirodnom okruženju, odnosno habitatu i to na što atraktivniji način.

Centar za oporavak morskih kornjača

- Akvaristika nije puko pokazivanje morskih životinja. Nama su životinje koje pokazujemo samo baza od koje živimo. Jako nam je u cijeloj priči bitno širiti znanje o moru, popularizirati ovu vrstu znanosti. Nadalje, bitna nam je komponenta i znanstveno istraživanje, ali i konzervacija, odnosno zaštita morskoga života, pojašnjava Mičić i dodaje da je jedan dio tog segmenta i jedinstveni Centar za oporavak morskih kornjača koji se nalazi u sklopu akvarija, a u kojemu je na liječenje došlo više od 120 ozlijeđenih jedinki.

- Akvarij nije kao što je nekada bio. Danas što vjernije pokušavamo oponašati prirodna staništa vrsta koje predstavljamo, u što većem volumenu, a bitno nam je raditi i takozvane tematske izložbe na kojima se može pratiti priča o pojedinim vrstama ili pak zanimljivostima kojima morski svijet vrvi, priča nam vlasnica akvarija i dodaje da dolazak u akvarij nikada nije isti jer se postav konstantno mijenja i proširuje pa se može posjetiti svakih nekoliko mjeseci iznova i uvijek se iznenaditi. (Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

Mladi i stručan kadar

U pulskom Aquariumu trenutno radi 17 djelatnika, sve mladi i stručni ljudi, a kako nam veli Mičić, uskoro planira zaposliti još troje djelatnika. Kako nam je kazala, akvarijski stručnjaci traženi su u cijelom svijetu stoga ih nije lako naći, a kada ih se nađe treba poraditi na tome da ih se i zadrži.

Ove godine sto tisuća posjeta

Koliko je akvarijski postav atraktivan dovoljni govori i podatak da ga je lani posjetilo čak 97 tisuća posjetitelja, a kako se ove godine nadaju da će taj broj rasti. Podsjetimo posjetitelji iz Pule, s osobnom iskaznicom, tijekom cijele godine imaju 50 posto popusta, a popuste imaju i grupe iz Pule. Bitan dio za posjetitelje je i "Plava škola" za djecu koju je prošlo više od pet tisuća učenika iz Njemačke. Nažalost, kako doznajemo, osim osječke gimnazije, lokalne škole za nju nisu iskazale previše interesa.


Podijeli: Facebook Twiter