Apsurdi pravosuđa: Žrtva sudske zamjene identiteta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladen Tomašević, 42-godišnjak iz Bošnjaka, već pet godina proživljava pravu noćnu moru nakon što ga je Prekršajni sud u Zadru, na temelju optužnog prijedloga Policijske postaje Biograd na Moru, proglasio krivim da je "5. lipnja 2008. oko 16.44 sati u Biogradu na Moru, Savska 23, narušavao javni red i mir na način da je došao do obiteljske kuće Gorana Lipovca te mu se obratio riječima: "Što ne štima s putem?" te se zaletio na njega i dvaput ga udario šakom u glavu". Dosuđena mu je novčana kazna od 377 kuna, plus naknada troškova prekršajnog postupka.

Možda kazna i nije visoka, ali problem je u tome što ovaj Mladen Tomašević živi na sasvim drugom kraju Hrvatske, u Bošnjacima kod Županje, i u životu, ne samo da nije bio u Biogradu na Moru i da tamo nema nekretninu, nego nije bio na moru uopće! U dokaznom postupku ispitani su svjedoci, koji su potvrdili da je Gorana fizički napao njegov susjed Mladen, po kojega je došla supruga i odvela ga kući. I svjedokinja i policijski službenik koji je bio na intervenciji ustvrdili su da osobno poznaju Mladena Tomaševića, koji je nasrnuo na Gorana zbog problema oko zajedničkog puta kojim se koriste četiri kuće.

-  Oženjen nisam, što se vrlo jasno vidi iz potvrde koju sam priložio, a najapsurdnije u cijeloj priči je što je i oštećeni Goran Lipovac kod javnog bilježnika pod materijalnom i kaznenom odgovornošću ovjerio izjavu u kojoj stoji da s ovim slučajem ja nemam nikakve veze. No sud je sve to ignorirao i mene osudio, ogorčen je Mladen.

Oštećeni Goran Lipovac u izjavi je potvrdio da je došlo do pogreške kod utvrđivanja identiteta osoba, "odgovorno tvrdi" da taj čovjek ne odgovara opisu stvarnog Mladena Tomašević, te navodi: "gospodin koji je dobio presudu i prema njoj osuđen nije moj susjed pa tako s njim nisam ni mogao sudjelovati u prekršajnom postupku za narušavanje javnog reda i mira". Izjavu je dao kako bi se Mladen Tomašević iz Bošnjaka oslobodio optužbe, a "stvarni Mladen Tomašević kaznio".

- Očigledno je da u Zadru ili Biogradu na Moru postoji osoba istoga imena i prezimena i mene zanima tko je taj gospodin i zbog čega se toliko štiti dotičnog Mladena Tomaševića. U svome selu živim pošteno, bavim se poljoprivredom, radim od jutra do sutra i nikada nisam bio osuđivan ni za kakav prekršaj ili za kazneno djelo i ne želim odgovarati za nešto što nisam počinio niti biti evidentiran u evidenciji prijestupnika. Više od tisuću dana proveo sam u Domovinskom ratu, bio na prvoj crti bojišnice, prošao sve i svašta, ali ovo što mi se danas radi na pravdi Boga, osuđuje me se ni krivog ni dužnog, gore je i od toga, kaže Tomašević.

- Pojedina gospoda suci uputili su me u to da postoji i  mogućnost da, ako presuda postane pravomoćna, a ne želim ništa platiti, novčanu kaznu mogu pretvoriti u zatvorsku. Super! Znači, neka idem u zatvor, ni kriv ni dužan!, očajan je Mladen, te najavljuje da će tužiti Republiku Hrvatsku i ići i do Međunarodnog suda u Strasbourgu jer su mu, kaže, povrijeđena temeljna ljudska prava. (M. LEŠIĆ OMEROVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter