Apsurd: Kempinski u C razredu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema novom pravilniku o proglašenju turistickih opcina i gradova i razvrstavanju naselja u turisticke razrede, istarske turisticke zajednice, ali i citav sustav TZ-a ostat ce bez 2,5 milijuna kuna, i to zahvaljujuci nelogicnom i nepromišljenom svrstavanju pojedinih naselja u niže razrede! Najveci gubitak na osnovi manje boravišne pristojbe i clanarine, zbog svrstavanja u niže turisticke razrede, ako pravilnik u ovakvom obliku ostane na snazi, zabilježit ce TZ-i Fažane, Umaga, Novigrada, Savudrije i Buja.

- U novom pravilniku ima nekoliko nelogicnosti za koje smo poslali primjedbe Ministarstvu turizma. Ocito je da ga je izradivao netko tko nije bio na terenu i samo na osnovi podataka Državnog zavoda za statistiku koji u ovom slucaju nisu mjerodavni. Cinjenica je da su odredena mjesta koja su prije bila u A odjednom svrstana u C razred, poput primjerice Valbandona, Kanegre, Stella Marisa ili Crvenog Vrha, što u konacnici ima financijske implikacije na cijeli sustav turistickih zajednica. Naime, zbog manjeg iznosa boravišne pristojbe i clanarine nece ispaštati samo lokalni TZ-i, nego i županijski te Hrvatska turisticka zajednica, kazao je direktor županijskog TZ-a Tomislav Popovic.

Objašnjava da je do ovakvih problema došlo jer su se pri razvrstavanju naselja u razrede u obzir uzimali kvalitativni i kvantitativni kriteriji. Kvalitativne su ispunjavali predstavnici lokalnih TZ-a na terenu, a odnose se na stanje turisticke infrastrukture, uredenost mjesta, turisticku ponudu i slicno, dok su razvrstavanje prema kvantitativnim kriterijima, odnosno podacima Državnog zavoda za statistiku, radili predstavnici resornog ministarstva. Buduci da ti podaci ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu, došlo je do niza nelogicnosti.

Na primjedbe zasad još nisu dobili odgovor, iako bi on bio više nego nužan jer sve turisticke zajednice do kraja godine moraju donijeti svoj program rada i financijski plan koje zasnivaju na planiranim sredstvima iz budžeta koji, naravno, pociva na prihodima iz boravišne pristojbe i clanarine. Uz to, da bi stvar bila gora, u tom istom razdoblju moraju se prilagoditi novom zakonu o turistickim zajednicama i uskladiti svoje statute.

- Neprihvatljivo je da jedan Bi Village bude u C razredu, ili pak kompleks Kempinski koji slovi za najjacu turisticku investiciju u državi, a da su primjerice Kaštelir i Baderna u razredu A. Ako ovako ostane, i TZ Buja se slobodno može ugasiti jer ce izgubiti velik dio svog budžeta buduci da su primjerice Kanegra i Škrile, gdje se nalaze njihovi najbitniji turisticki subjekti, sada u C razredu. Problem se javio i na podrucju turisticke zajednice Novigrad, dodaje Popovic. Nada se da ce se pogreške ipak ispraviti prije nego pravilnik stupi na snagu pocetkom sljedece godine.


Podijeli: Facebook Twiter