Apstraktni krajolici Josipa Zankija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dio izložbe "Oltar" Josipa Zankija, crteža apstraktnih krajolika kojima umjetnik predstavlja svoje videnje onoga što boravi u netaknutim masivima Velebita, otvoren je u rovinjskom Zavicajnom muzeju.

- Zanki nas svojim crtežima uvodi u svijet gdje ne vlada covjek sa svojom logikom, vec glavnu rijec vodi priroda. Vodi nas u bajkovite šumske krajolike, mitska mjesta, netaknute i još nenaseljene planinske krajolike strmovitih padina Velebita, u bespuca vilinskog svijeta, gdje sve funkcionira po svome, u predjele u ciju stvarnost umjetnik vjeruje, kazao je Ivica Župan, povjesnicar umjetnosti i autor predgovora kataloga izložbe.

- Crteži otvaraju mogucnost razlicitih interpretacija. Zanki je majstor stvaranja atmosfere te ostavlja dojam da tu nešto nevidljivo boravi. Ako pak ni to ne želimo prihvatiti, ostaje mogucnost da prihvatimo cinjenicu da je ovo prizor iskonske vrijednosti koji je pristupacniji od današnjeg prizora civilizacijskog društva. Zanki je tu majstor nostalgicnih priziva, odnosno priziva svijet u kojemu bismo željeli živjeti, kaže Župan.

- O ovim crtežima bi se dalo mnogo raspravljati, ali do ovih zaista impresivnih stabala ima oko sedam sati hoda, a nalaze se na brdu koji se zove Mozak. Ivan Kožaric je jednom prilikom rekao da bi jedno od ovih stabala trebalo samo odrezati i postaviti u galeriju kao umjetnicko djelo, kazao je Zanki koji je pojasnio da ta stabla najprije fotografira, potom skicira, a onda stvara zlatnim rezom.

Zadranin Josip Zanki na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je u klasi Miroslava Šuteja 1994. godine s temom iz teorije «Misticizam u umjetnickoj praksi Josepha Beuysa» i eksperimentalnim grafickim ciklusom «Machine nuove», remakeom na istraživanja renesansnog znanstvenika Fausta Vrancica. Do sada je izlagao na više od 200 grupnih i 50 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, a od 2007. godine je predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika.


Podijeli: Facebook Twiter