Apstraktna Terra magica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peta ovosezonska izložba u galeriji Alvona što je otvorena u prohladnu subotnju vecer zapravo je prezentacija petnaestodnevnog boravka u Labinu i okolici austrijske umjetnice Tamare O'Byrne. Kao i brojne autore prije, i ovu svestranu umjetnicu, koja se uz slikarstvo bavi i skulpturom, scenografijom i uredenjem interijera, nadahnuo je istarski krajobraz, a rezultat prezentiran u prostoru galerije korektna su ostvarenja u maniri apstraktnog ekspresionizma.

Dominatan element boja i igra sa svjetlom gotovo su postali pravilo kod pokušaja da se ovozemaljske ljepote Poluotoka prenesu na platno, od cega ne bježi ni O'Byrne. Upravo suprotno, koristi ih na najbolji moguci nacin, kako uvida i Mladen Lucic, autor teksta u pratecem katalogu - Tamara je uspjela ovladati tehnikom, potom povijesnim nasljedem i tajnama apstraktnog ekspresionizma, da bi tome vješto pridodala svoj urodeni i istancan osjecaj za boju i svijetlo, kako bi napokon krenula u avanturu osvajanja prostora. Bitno je ocuvanje jedinstvenosti maštovite kompozicije satkane od niza autohtonih elemenata, koje je Tamara uspjela izuzetno inventivno spojiti u harmonicnu cjelinu koja predstavlja odu radosti slikanja i umjetnickog stvaranja.

Izložba je realizirana uz potporu Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, Istarske županije i Grada Labina, a može se razgledati do 15. rujna.


Podijeli: Facebook Twiter