Appleu 7,3 milijarde $ od iPhonea i iPada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zahvaljujuci snažnom rastu prodaje iPhonea i iPada , americki tehnološki div Apple ostvario je u proteklom tromjesecju znatno bolje poslovne rezultate nego što se ocekivalo, pa je cijena njegove dionice u utorak dosegnula rekordne razine.

U drugom ovogodišnjem tromjesecju prihodi Applea porasli su za 82 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 28,5 milijardi dolara, izvijestila je u utorak ta kompanija. Cista dobit kompanije dosegnula je, pak, 7,3 milijarde dolara, ili 7,79 dolara po dionici, dok je u istom lanjskom kvartalu iznosila 3,25 milijardi, ili 3,51 dolar po dionici.

Odlicni poslovni rezultati Applea zahvaljuju se snažnom rastu prodaje iPhonea. U proteklom tromjesecju prodano je 20,34 milijuna tih pametnih telefona, dok se ocekivala prodaja izmedu 17 i 18 milijuna. U istom je razdoblju Apple prodao i 9,25 milijuna iPada, takoder više nego što se ocekivalo.

Od travnja prošle godine, kada je iPad lansiran na tržište, prodano je oko 29 milijuna tih tablet-racunala. U proteklom kvartalu Apple je prodao i 3,95 milijuna Mac racunala, što je 14 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Nakon objave poslovnih rezultata, cijena dionice Applea skocila je na Wall Streetu više od sedam posto, na 405 dolara, najvišu razinu u povijesti.


Podijeli: Facebook Twiter