Apple promovira HTML5

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Apple je u potpunosti odbacio podršku za Flash u svojim mobilnim proizvodima i umjesto te Adobeove tehnologije odlucio podržati nove web standarde kao što su HTML5 ili CSS3.

HTML5 je najnoviji standard za world wide web, stvoren s ciljem da se standardizira podrška za multimedijalne sadržaje, te smanji broj dodataka potrebnih da bi se uživalo u prikazu. Kada govorimo o dodacima, mislimo na tehnologije poput Flasha ili Silverlighta, koje je potrebno dodatno instalirati u web preglednik kako bi mogli pregledati odredene sadržaje. HTML5 omogucava prezentaciju video sadržaja, foto galerija ili audio materijala bez potrebe za bilo kakvim nadogradnjama preglednika.

Kako bi pokazao što sve HTML5 može, Apple je napravio prikaz HTML5 funkcionalnosti na svojoj web stranici. Prezentirani su multimedijalni sadržaji na web stranicama pomocu tehnologija HTML5, CSS3 i JavaScript. Nažalost, u svim blagodatima tih modernih tehnologija cete moci uživati tek ukoliko stranicu otvorite Appleovim preglednikom Safari. U to se ubrajaju i preglednici Safari instalirani na uredajima iPhone i iPad.

Apple želi istaknuti da njegovi uredaji iPhone i iPad nisu tehnološki zaostali zbog nepodržavanja Flasha, vec su tehnološki napredni i promoviraju nove web standarde. Ipak, cinjenica da sve to (zasad) radi samo u Safariju nece baš razveseliti korisnike koji su navikli na druge web preglednike, kao što su Firefox ili Internet Explorer.


Podijeli: Facebook Twiter