Apple priprema revoluciju u edukaciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Apple je predstavio iBooks Author, novi alat za izradu e-knjiga, te novi izgled udžbenika za iPad. Tim novitetima Apple bi mogao revolucionirati nacin na koji ucimo.

iBooks Store, virtualni ducan za kupovinu e-knjiga na iPadu i iPhoneu, dobio je novu kategoriju - textbooks, odnosno udžbenici. Promjena nije velika, no Appleove ambicije su ogromne: kako tvrdi Appleov Phil Schiller, ta ce kategorija jednog dana sadržati "sve predmete, za sve razine, za svakog studenta".

S obzirom da se 1,5 milijuna iPada vec koristi u školama, u Appleu vide buducnost u kojoj djeca papirnate udžbenike zamjenjuju upravo tim uredajem, a prvi korak ka toj buducnosti dva su srednjoškolska udžbenika, predstavljena u suradnji s izdavacima McGraw-Hillom, Pearsonom te Houghton Mifflin Harcourtom.

Ipak, pravu revoluciju krije iBooks Author, alat s kojim svatko može napraviti e-knjigu jednostavnom "drag-and-drop" organizacijom sadržaja.

Iako su za to postojali posebni alati, dosad je izrada e-knjiga bio relativno naporan posao. iBooks Author omogucuje ubacivanje slika, dijagrama, 3D objekata i videoisjecaka u tekst, a sve to je, tvrdi Apple, toliko jednostavno da cete se zabavljati radeci knjigu.

Implikacije tog alata, koji je besplatno dostupan u Mac App Storeu, ogromne su. Izrada knjige ili udžbenika bit ce puno jednostavniji posao, a udžbenici ce pojeftiniti (dva nova koje je Apple predstavio koštaju 15 dolara, ali za ocekivati je da ce ta cijena biti i niža). I, naravno, digitalni udžbenici omogucuju napredni prikaz sadržaja o kakvom mi, koji smo ucili na papirnatim udžbenicima, nismo mogli ni sanjati.

Apple vec ima dogovore s tri gore spomenuta izdavaca, koji kontroliraju vecinu tržišta udžbenika za buducnost. I, kako to Amerikanci vole reci, that's a wrap. Apple ima sve komponente koje mu trebaju da pretvori iPad u udžbenik 2.0.


Podijeli: Facebook Twiter