Apple predstavio OS X Mountain Lion

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Apple je predstavio iduci nastavak svog operativnog sustava OS X. Nazvao ga je Mountain Lion.

Apple kaže da Mountain Lion ima 100 novih karakteristika, od malenih detalja i izmjena u Safari web pregledniku do radikalnih promjena u primjerice nacinu na koji radi instant messaging.

Šira javnost morat ce pricekati do ljeta kada ce novi OS X 10.8 biti svima dostupan za download i to opet kao i u slucaju prethodnog OS X-a Lion, samo preko Mac App Storea.

Što je glavna osobina koju bismo ovdje mogli izdvojiti? Novi Appleov Planinski lav je nekoliko koraka bliži iskustvu koje vec imate s iPhoneom i iPadom. Naime, Apple je nastavio još tjesnije integrirati iOS-a u Mac OS i izbacio je pritom iChat u korist iMessage i Twittera.

OS 10.7 ili krace Lion, pojavio se u srpnju 2011; 30% Mac korisnika ga danas ima instaliranog (drugih 50% i dalje favorizira Snow Leopard). Buduci da dolazi nakon uspjeha koji je polucio iPad, utjecaji su vidljivi vec na prvi pogled.

Lion je uveo neke funkcionalnosti iz iOS-a kao što su multitouch geste na "trackpadu" i "LaunchPad" aplikacija koji izgledaju poput pocetnog zaslona iPada.

Ova iduca faza odnosa izmedu Mac OS X i iOS izgleda tako kao da je iOS preselio u Maca. Ili kako je Chris Taylor napisao za Mashable: "Ako je Lion cetkica za zube u kupaonici, Mountain Lion je komoda u spavacoj sobi."

Dakle, Reminders (podsjetnici), iMessage aplikacija, Game Center, Notifications, iCloud i integracija s Twitterom, sve to smo vec vidjeli u iOS-u, a sada gledamo na Macu. Štoviše, buduci da je vecina aplikacija dizajnirana za sinkronizaciju, mnoge su i u potpunosti identicne.

Izvršni direktor Applea Tim Cook je za Wall Street Journal govorio o Appleovoj strateškoj viziji koja smjera približiti OS X i iOS.

"Vidimo da ljudi vole mnogo aplikacija i funkcionalnosti [na svojim mobilnim telefonima]. Svugdje gdje to bude imalo smisla, mi cemo to premjestiti i na Maca", rekao je Cook.

On nije rekao da ce se ova dva operativna sustava spojiti u jedan, vec da o njima razmišlja kao o "jednom s inkrementalnom funkcionalnošcu".


Podijeli: Facebook Twiter