Apologija fašizma: Obilježen datum marša na Rim

Mussolinijev grob
Mussolinijev grob

Bez obzira na zakone talijanske republike koji zabranjuju sve javne manifestacije kojima je cilj apologija fašizma, u Italiji Mussolinijev režim nije tek predmet povijesnih istraživanja već i raznih oblika svečanih obilježavanja događaja, likova i nedjela fašista.

U kolovozu ove godine podigla se medijska bura oko izgradnje nadgrobnog spomenika generalu Rodolfu Grazianiju (1882. - 1955.) u rodnom mjestu Affile nedaleko od Rima. Vlada regije Lazio potrošila je za taj pothvat 160.000 eura; potrošen je javni novac u čast generala, ratnog zločinca kojeg su nazvali «mesarom Etiopije» zbog krvoločnog upravljanja talijanskim kolonijama. U rujnu ove godine u jednoj učionici srednje škole u mjestu Ascoli Piceno postavljeno je na zidu veliko ulje na platnu iz 1939. godine na kojemu dominira konjanik Benito Mussolini. Slika je skinuta sa zida tek nakon što se razvila polemika, a direktor škole branio se obrazlažući umjetničke osobine slike iz 1939. godine.

Talijanskim pričama o apologiji fašizma nije kraj jer, kao što je povjesničarima poznato, 28. listopada je prije devedeset godina krenuo fašistički marš na Rim nakon kojega je Mussolini primio od tadašnjeg kralja nalog za sastavljanje prve fašističke vlade. Marš je 28. listopada 1922. godine krenuo iz Perugie (glavni grad regije Umbria), točnije iz hotela Brufani gdje je bio smješten stožer fašističke revolucije.

Grupa fašističkih nostalgičara osnovala je odbor za obilježavanje tog datuma i u tom istom hotelu održan je u subotu i nedjelju (27. i 28. listopada) znanstveni simpozij pod amblematičnim nazivom: «Marciare su Roma MCMXXII- MMXII» (Marširati na Rim 1922. - 2012.). Izbor latinskih brojki nije slučajan jer je to u duhu obnavljanja Rimskog Carstva koji je bio trajna inspiracija Mussolinijevih crnokošuljaša. Organizatori skupa istaknuli su na plakatima koji su reklamirali događaj da je mjesto održavanja simpozija hotel Brufani, odnosno sjedište stožera fašističke revolucije.

Osim znanstvenog skupa koji je, prema zamislima organizatora, progovorio o pravoj istini marša koji je «promijenio povijest Europe», manifestacija je predviđala i posjet lokalnom groblju da bi se položili vijenci na grobove sudionika-crnokošuljaša marša iz 1922. godine. Prema nalogu policije posjet groblju je zabranjen pa se apologija fašizma zadržala u halama hotela.

Među organizatorima skupa u Perugi, koji je imao nedvojbeno nostalgičarske atribute, je Fundacija RSI koja se bavi prikupljanjem dokumenata iz doba kvislinške tvorevine Repubblica sociale i očuvanjem sjećanja na sve pale borce te tvorevine koju je Mussolini utemeljio 1943. godine u sjevernoj Italiji, nacionalno udruženje rodbine palih boraca RSI-ja te ostale udruge fašističkih vojnih postrojbi. Skupu su nazočili čelnici ultradesničarskih stranaka i pokreta iz cijele Italije, sve u svemu velika manifestacija u čast 90. godišnjice Mussolinijevog marša na Rim. U subotu ispred hotela grupa mladih antifašista upriličila je prosvjed prilikom kojega je oštećeno nekoliko automobila sudionika simpozija.

Zamisao skupa bila je predmet oštre polemike, javno je prosvjedovalo nacionalno udruženje talijanskih partizana ANPI, gradonačelnik Perugie Wladimiro Boccali je, uzalud, zatražio od vlasti u Rimu da se skup zabrani zbog očitih apologijskih namjera.

I dok se u Perugi održavao «znanstveni» skup istaknutih imena povijesnog revizionizma, u mjestu Predappio u pokrajini Romagna, gdje je Benito Mussolini rođen i gdje se nalazi njegov grob, u nedjelju je održana masovna manifestacija nostalgičara koji su obilježili spomenutu godišnjicu. Prema podacima lokalnih medija, okupilo se više od pet tisuća nostalgičara fašističkog režima, groblje u Predappiju bilo je prepuno mladića iz gotovo svih krajeva Italije koji su odavali počast nad grobnicom Ducea. Da bi onemogućila ulazak autobusa u grad, općinska uprava sastavljena od koalicije lijevog centra uvela je naplatu cestarine za svaki autobus u iznosu od 30 eura, no to nije spriječilo da se kolone autobusa uvuku u malo mjesto. Zanimljivo je da Mussolinijev grob godišnje posjećuje više od sto tisuća nostalgičara, uz obiteljsku grobnicu utemeljitelja fašističkog pokreta mladi fašisti tijekom cijele godine, prema utvrđenim smjenama, drže počasnu stražu. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter