Apoksiomen ostaje u Malom Lošinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usprkos pojacanim tenzijama i raznim ocekivanjima od današnje sjednice Hrvatskog vijeca za kulturna dobra, na kojoj je jedna od tocaka dnevnog reda bilo i pitanje trajnog smještaja anticke skulpture Apoksiomena, najveca novost je da - nema novosti.

Vijece za kulturna dobra zajedno s Hrvatskim muzejskim vijecem potvrdilo je svoju prethodnu odluku iz 2007. da se Apoksiomen trajno smjesti u palaci Kvarner u Malom Lošinju, koja ce biti adaptirana prema projektu arhitekata Saše Randica i Idisa Turata. Time je odbacen prijedlog rijeckog Konzervatorskog odjela da se ta lokacija, ali i projekt, preispitaju.

- U povodu napisa u rijeckom Novom listu, Hrvatsko vijece za kulturna dobra uvrstilo je pitanje Apoksiomena kao tocku dnevnog reda sjednice. Zakljucak vijeca je da nikad nije ni dovelo u pitanje svoju odluku donesenu 2007. da Apoksiomen bude pohranjen u muzeju u Malom Lošinju, dakako, ako se tamo stvore neophodni uvjeti. Buduci da ni Hrvatsko muzejsko vijece nije mijenjalo svoju odluku, ocito je došlo do odredenih nesporazuma, naglasio je ministar kulture Božo Biškupic.



Predsjednik Vijeca Zvonko Bojcic kazao nam je da su restauratori koji su na Apoksiomenu radili nakon njegova vadenja iz mora postavili vrlo stroge kriterije za cuvanje skulpture koji ce biti ispoštovani te stoga nema straha da ce statua biti na bilo koji nacin ugrožena.


Podijeli: Facebook Twiter