Apoksiomen odlazi iz Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Hrvatski Apoksiomen (Historicisticki kabinet cuda)", divovska skulptura zagrebackog umjetnika Ante Rašica koja je u Pulu stigla u povodu sedme Noci muzeja organizirane 27. sijecnja, u petak je razmontirana i pripremljena za putovanje.

Apoksiomen je "boravio" u galerijskom prostoru Sveta srca Arheološkog muzeja Istre, a valja ponoviti i da je rijec o najvecoj skulpturi ikad postavljenoj u Puli, naime visoka je devet, a široka 2,8 metara. Bila je dio izložbenog projekta zajednickog naziva "Umjetnost je lijepa", kojim se Ante Rašic predstavio pulskoj publici u Svetim srcima te u staroj tiskari Muzeja suvremene umjetnosti Istre.

Skulpturu je samo tijekom Noci muzeja razgledalo 1.816 ljudi kada je ulaz bio besplatan, a ulaznice je za izložbu u Svetim srcima i MSUI-ju od 28. sijecnja do 26. veljace kupilo 257 posjetitelja. Sveukupno su izložbu "Umjetnost je lijepa" pogledale 2.073 osobe.

Kao i montiranje skulpture, tako je i sve faze demontaže budnim okom pratio Ante Rašic, koji je sve to bilježio i fotoaparatom. Nekoliko je radnika iz Pule i Zagreba s radom zapocelo oko podne, a koristili su se skelom i ljestvama da bi poskidali ogledalca te razmontirali skulpturu na dijelove, koji po slobodnoj procjeni (iako im je srž od stiropora) zajedno teže oko tonu.

Rašiceva skulptura zapravo je replika cuvene anticke skulpture Apoksiomena izvucene 1999. iz podmorja Velikih Orjula, otocica smještenog jugoistocno od otoka Lošinja. (B. VINCEK; snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter