Aplikacija "Wine&Gourmet Lovers": Sve najbolje od Istre

(Snimio Milivoj MIJOŠEK)
(Snimio Milivoj MIJOŠEK)

U muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca predstavljena je nova mobilna aplikacije nazvana "Gourmet&Wine Lovers" koja će na jednostavan način budućim korisnicima približiti vrhunsku gourmet ponudu Istre. Time je Turistička zajednica Istarske županije, kako je pojašnjeno, nastojala selektirati, obraditi te na poseban način prezentirati sadržaje kojima Istra raspolaže u segmentu eno gastronomije.

Kroz ovu aplikaciju predstavljaju se atraktivni gastronomski sadržaji: najbolji restorani i konobe, vinari, maslinari i uljare... Uz najbolje sadržaje kojima Istra raspolaže u segmentu eno gastronomije, nova aplikacija nudi i dvadesetak TOP gourmet itinerara kreiranih da bi posjetitelje inspirirala na dodatne istarske doživljaje.

Kako je pojasnio Denis Ivošević, direktor TZ-a Istarske županije, aplikacija je posvećena svim ljubiteljima eno-gastronomije u najširem smislu riječi - od budućih gostiju, novinara do specijalista gastronomije. Kroz listu će biti predstavljeni atraktivni gastronomski sadržaji, ponajbolji hoteli i restorani, konobe, ali i vinari, maslinari, sirari, pršutari, tartufari te medari. Aplikacija je, rečeno je, živo biće te će se ona i ubuduće nadopunjavati.

- Istra je u aplikaciji podijeljena u šest manjih područja, klastera, a u svakom je klasteru kreiran jedan ili više manjih itinerara koji povezuju mikrolokaciju te najznačajnija "gourmet i wine" mjesta. Putovima su dodijeljena posebna imena, ovisno o mikropodručju i njihovoj specifičnosti, kao na primjer Itinerar novigradske kapešante, Četiri zemlje za četiri doživljaja, Muškat momjanskih mušketira, Veli Jože i teran, ispričao je Ivošević. Govoreći pak o izboru mjesta i proizvoda koji su uvršteni u aplikaciju Ivošević je naglasio kako su njih zapravo birali i strani novinari i stručnjaci te je riječ o prikazu "kako nas drugi vide".

Kako je rečeno, aplikacijom će se moći služiti i restorani jer je posebno poglavlje posvećeno "vinskoj karti" odnosno vinima uvrštenih vinara pa će se na taj način, kada gost dođe u njihov lokal, predstaviti određeno vino, vinar i sam podrum gdje je ono proizvedeno. Isto vrijedi i za maslinova ulja jer je pored svakog profila maslinara uveden i poseban odjeljak s detaljnom "osobnom iskaznicom" maslinovog ulja koje je prethodno uključeno u svjetski vodič za ekstra maslinova ulja FLOS OLEI.

Aplikacije je besplatna, a za desetak dana bit će dostupna na četiri jezika - hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom. Mobilna aplikacija namijenjena je za sve uređaje koji podržavaju iOS 9. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter