Apeli Siriji da prekine krvoprolice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Arapska liga i Turska usprotivile su se bilo kakvoj stranoj intervenciji u Siriji ali i upozorile vladu te zemlje da prekine krvoprolice i provede reforme jer ce u protivnom biti izolirana u arapskom svijetu, prenijele su agencije sa sastanka održanog u srijedu u Rabatu.

U Siriji jacaju sukobi izmedu redovnih vojnih snaga i snaga protivnika režima koji se nazivaju Slobodna airijska armija. U srijedu su iz Sirije stigli izvještaji o napadu vojnika koji su dezertirali iz državne armije na obavještajnu vojnu bazu u blizini Damaska.

"Potrebno je zaustaviti prolijevaje krvi, zaštititi sirijske civile od novog nasilja i ubijanja, a za to su potrebne hitne mjere", priopceno je po završetku Foruma za tursko-arapsku suradnju u marokanskoj prijestolnici.

U sukobu proturežimskih prosvjednika i sirijskih sigurnosnih snaga od sredine ožujka ubijeno je više od 3.500 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda.

Turski šef diplomacije Ahmed Davutoglu rekao je da Siriji prijeti izolacija. "Cijena koju ce sirijska vlada morati platiti ne ispuni li obecanja data Arapskoj ligi jest izolacija u arapskom svijetu", rekao je Davutoglu, prenosi Reuters.

Nabil al-Arabi, glavni tajnik Arapske lige koja je Siriju zbog višemjesecne krvave represije nad prodemokratskim prosvjednicima suspendirala iz clanstva, najavio je na sastanku Lige u Rabatu da ce Liga iducih dana u Siriju poslati svoje promatrace.

Suspenzija je stupila na snagu u srijedu nakon susreta ministara vanjskih poslova arapskih zemalja na kojem Sirija nije sudjelovala.

Liga je dogovorila slanje 500 clanova arapskih udruga za ljudska prava, predstavnika medija i vojnih promatarca, ali za misiju je potreban pristanak sirijske vlade.

"Nijedan clan izaslanstva arapskih organizacija za zaštitu civila nece poci u Siriju prije nego vlada (predsjednika Bašara al-Asada) potpiše protokol o razumijevanju koji jasno definira obveze i prava svake strane", rekao je al-Arabi.(Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter