Apel Vijeću sigurnosti za akciju u Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni posrednik za Siriju Lakhdar Brahimi u utorak je izvijestio Vijeće sigurnosti UN-a da nema napretka u mirovnim naporima, te je pozvao na akciju kako bi se zaustavio građanski rat u Siriji.

"Sirija se raspada pred našim očima, uništava se dio po dio. Već mi je neugodno ponavljati jedno te isto. Samo međunarodna zajednica može pomoći, a u prvom redu Vijeće sigurnosti UN-a", rekao je Lakhdar Brahimi. On je dodao da bi se režim sirijskog predsjednika Bašara al-Assada mogao održati još neko vrijeme, ali da je legitimitet tog režima nepovratno diskreditiran.

Brahimi je pozvao Vijeće sigurnosti da nadvlada podjele i poduzme akcije kako bi se zaustavio građanski rat u Siriji. No, nejasno je hoće li njegovo izvješće uvjeriti Rusiju da dade podršku konkretnim UN-ovim mjerama koje bi trebale zaustaviti krvoproliće. Rusija i Kina odbijaju nametanje sankcija režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Assada, a u 22 mjeseca sukoba u Siriji poginulo je oko 60.000 ljudi.

U srijedu će se u Kuvajtu održati donatorska konferencija na kojoj bi se trebalo prikupiti milijardu i pol dolara za pomoć sirijskim izbjeglicama. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter