Apartmani postali poslovni prostori!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlasnici apartmana u Barbarigi, medu kojima je velik broj slovenskih državljana, nemalo su se iznenadili kad su im posljednjih mjeseci iz Grada Vodnjana pocela pristizati nova rješenja o komunalnoj naknadi - uvecanoj za cak dva i pol puta! Razlog tome je što su apartmani kategorizirani kao poslovni prostori, a u rješenju se Grad Vodnjan poziva na novu Odluku o komunalnoj naknadi.

Nekoliko citatelja iz Slovenije, koji su nam u redakciju uputili e-mailove s pritužbama, ogorceno je ovakvim potezom Grada. Jedan od njih navodi da je više od 2.500 vlasnika apartmana dobilo rješenja s uvecanim iznosom komunalne naknade. Iz Grada Vodnjana pak doznajemo da je izdano 1.726 rješenja za poslovne i stambene objekte u Barbarigi.

Apartmani - stan ili poslovni prostor

- Za stan od 39 cetvornih metara treba od 1. sijecnja ove godine placati 156 kuna mjesecno što je znatno povecanje u odnosu na prošlu godinu. Rješenje ima i obrazloženje, po obimu dovoljno, ali po sadržaju kafkijansko, jer se iz njega ne vidi kako su stanovi postali poslovni prostor. Ima i uputu o pravnom lijeku koja dozvoljava žalbu, uz koju je potrebno priložiti 50 kuna pristojbe u upravnim biljezima, javlja nam naš citatelj iz Slovenije koji želi ostati anoniman.

- Tko i kako je u gradskoj upravi Vodnjana došao na ideju da su apartmani za odmor poslovni prostori i da je odmor u vlastitom apartmanu jedna od djelatnosti po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti?, pita se pak Ljubo Žanic, takoder slovenski vlasnik apartmana. Izvješce o tome poslao je i slovensko-hrvatskom Društvu za skladno bivanje Barbariga koje okuplja vlasnike apartmana u tom mjestu.

Sredstva komunalne naknade namijenjena su financiranju obavljanja komunalnih djelatnosti poput održavanja cistoce javnih površina, održavanja nerazvrstanih cesta i javne rasvjete, stoji u obrazloženju rješenja. Sve bi to bilo u redu, kaže predsjednik Društva Viktor Korošec, kad bi se vidjela neka ulaganja u Barbarigu.

Za svoj je apartman u Barbarigi dobio rješenje za naknadu od 157 kuna mjesecno, a lani je placao 110 kuna. Navodi da se prema njegovim saznanjima Gradu žalilo oko 500 vlasnika apartmana, a neki su vec dobili nova rješenja s umanjenom komunalnom naknadom.

- Tek ove godine poceli su kositi travu u Barbarigi, što dosad nije bio slucaj. Želimo znati što dobijemo za to što platimo, a apartmane se nikako ne može tretirati kao poslovne prostore, kaže Korošec.

Neka dokaže tko nije iznajmljivac


Naknadu od cetiri kune po cetvornom metru placat ce vlasnici za koje se utvrdi da iznajmljuju svoje apartmane, isticu u Gradu. Takva je naknada lani bila 2,22 kune. U tijeku je žalbeni rok i žalbe se još primaju, a nakon njihovog razmatranja, rješenja ce biti uskladena s realnim stanjem, navode. Stoga pozivaju vlasnike objekata da se obrate gradskoj upravi ako smatraju da izdana rješenja ne odgovaraju stvarnoj namjeni objekata. Tek nakon pravomocnosti rješenja moci ce se utvrditi koliki je ukupni iznos prihoda od komunalne naknade u Barbarigi, navode u Gradu.

Naknade, objašnjavaju, proizlaze iz nove gradske Odluke o komunalnoj naknadi koju je Gradsko vijece donijelo lani u rujnu zbog uskladenja s novim zakonskim propisima, dok su tri zone odredene vodnjanskim Prostornim planom. Naselje Barbariga - Betiga nalazi se u prvoj zoni koju cini podrucje prema gradskom planu namijenjeno izgradnji objekata ugostiteljsko-turisticke namjene.

Temeljem Odluke o komunalnoj naknadi koeficijent za prvu zonu je 1. U prvoj zoni za djelatnosti pružanja smještaja, odnosno iznajmljivanje apartmana obracunava se koeficijent namjene 10, a za stambene objekte koeficijent 1. U odnosu na ranije, promijenjen je koeficijent namjene koji je sad uskladen s metodologijom Nacionalne klasifikacije djelatnosti, navode u Gradu.

"U naselju Barbariga namjena objekata definirana je gradevinskom dozvolom, a ono je izgradeno krajem 80-tih godina kao turisticko-stambeno naselje poslovno-stambene namjene. Na istoj sjednici Gradskog vijeca lani je donesena i Odluka o vrijednosti boda za utvrdivanje komunalne naknade koji za ovu godinu u prvoj zoni iznosi od 0,40 kuna po cetvornom metru stambenog prostora", navode u Gradu.

"Istina je da je vrijednost boda povecana, ali moramo biti svjesni da se komunalna naknada u Vodnjanu nije povecavala dugi niz godina te da je bila gotovo na najnižim razinama u Istri, dok je vecina jedinica lokalnih samouprava u Istarskoj županiji to cinila više puta", objašnjavaju opravdanost novog poskupljenja.

Isticu i da proracunski prihodi od komunalne naknade ni nakon donošenja odluke nisu dovoljni za pokrivanje ukupnih rashoda prema ovogodišnjem gradskom Programu održavanja.


Podijeli: Facebook Twiter