Aparatić za zube odsad samo za djecu bogatijih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema novom pravilniku o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti, pravo na besplatni ortodontski aparatić imat će djeca do 18. godina života s anomalijama poput nedostatka jednog ili više zuba ili prekobrojnih zuba, anomalijama zagriza, krivo izniklim zubima... Prvi puta točno su propisane anomalije čije će ispravljanje plaćati HZZO, dok će troškove ispravljanja svih ostalih nepravilnosti zuba, koje se smatraju estetskima, plaćati roditelji.

Pravilnik sadrži popis ukupno 14 anomalija zuba koje se smatraju zdravstveno opravdanim razlogom za nošenje aparatića, a neke su od njih, primjerice zagriz i pregriz, definirani u milimetrima. Tako se više, poručuju iz HZZO-a, ne bi smjelo događati da se na listi čekanja za aparatić nađu i djeca kojoj ta naprava možda i nije potrebna.

Nova će regulativa pogoditi djecu s blažim anomalijama zuba, čiji roditelji više ne mogu računati na besplatni aparatić. Kako je cijena takvih aparatića i do 15.000 kuna, svojoj će ih djeci moći priuštiti samo roditelji dubljeg džepa U HZZO-u pak tvrde da novim pravilnikom nisu oštetili nikoga, jer djeca s estetskim anomalijama ni dosad nisu imala pravo na ortodontske aparatiće na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

– Dosad nisu bili jasno definirani kriteriji o pravima na ortodontske naprave na teret obveznog zdravstvenog osiguranja. U slučaju nekritičkog postupanja ugovornih doktora, događalo se da su osiguranici s estetskim anomalijama bez funkcionalnih problema bili u istom položaju kao i oni s teškim funkcionalnim poremećajima, upozoravaju iz Direkcije HZZO-a. Novi će pravilnik, kažu, pomoći da se razgraniči kad je u pitanju funkcionalni i zdravstveni, a kada estetski problem.

Tomislav Lauc, predsjednik Hrvatskog društva ortodonata, kaže kako su novim pravilnikom bez prava na besplatni aparatić ostala djeca s anomalijama trećeg stupnja, a dio njih je, tvrdi, ne samo estetski već i funkcionalni problem.

– Tako postavljeni kriteriji su previsoki. Križni je zagriz, neovisno o veličini, ozbiljni funkcionalni problem, a priznat će se samo nekoj djeci – upozorava Lauc.

Mladen Šlaj, predsjednik Hrvatskog ortodontskog društva koje je predložilo ovakvo rješenje, tvrdi da su nova pravila daleko blaža od onih u državama EU.

– Liste čekanja pune su djece kojima ne treba terapija, a od njih ne mogu doći na red oni kojima aparatić doista treba. U ortodonciji plaćamo ono što se ne plaća nigdje u Europi i vrijeme je za uvođenje reda. Čak je 90 posto anomalija estetske naravi i ne ugrožava dentalno zdravlje – poručuje Šlaj, te zaključuje kako će se novim pravilnikom stati na kraj umjetno napuhanim listama čekanja na aparatić.

Prema nekim procjenama, oko 80 posto djece danas ima pravo na ortodontski aparatić, a njihov bi udio po novim pravilima mogao pasti na oko 30 posto. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter