Antonja uz vina i ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadeseta Antonja, najstarija istarska izložba vina i ulja, pokazala je koliko je utjecala na razvoj i kvalitetu vinogradarstva i maslinarstva Rovinjštine. Kada je prvi put organizirana za Istrane se govorilo da su dobri vinogradari i loši podrumari, a maslinarstvo je bilo u potpunosti zapušteno. Danas je kvaliteta vina i maslinova ulja gotovo pa vrhunska, a uz Antonju su stasali brojni kvalitetni robni proizvodaci.

U kvaliteti su se posebno istakli maslinari. Na ovogodišnjoj izložbi od 37 izloženih ulja 22 ih je ušlo u kategoriju zlatnih. Prvi je Josip Damijanic, a narocito su se istakli clanovi Rubinuma, zadruge ekoloških proizvodaca ulja i vina u osnivanju. Njima je pripalo ne samo drugo i trece, vec i peto i šesto mjesto.

Medu bijelim vinima najbolja je malvazija Damira Dobravca. Na drugom je mjestu malvazija San Tommaso Janje Debeljuh, dok je treci, takoder s malvazijom Renato Vitasovic. Medu zlatnima su vec poznati rovinjski vinari Vivoda, Panjoka i Šuran, a na sedmom mjestu je Agro Cuve, dobiven kupažom vina pet rovinjskih proizvodaca. Medu crnima vinima najbolje je miješano Rina Šurana. Na drugom je mjestu crni barrique Ivana Udovica, dok je treci merlot Davora Vivode.





Svi su nagradeni dobili plakete, a najbolji i bacve. Nagrade su dijelili nekadašnji poljoprivredni savjetnik za Rovinjštinu dr. Željko Prgomet i gradonacelnik Davorin Flego, u cije je vrijeme 1991., uz strucni poticaj dr. Marija Stavera održana prva Antonja. Svih tih godina Antonju je pratio i poticao i županijsku procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic.

Antolovic je istaknuo da ni Hrvatska ni Istra nisu dovoljno koristili sredstva iz pred pristupnih fondova Europske unije, dijelom i zbog birokratskih prepreka, koje su možda i namjero bile tako srocene. Zbog toga se do ulaska u EU i poljoprivrednici moraju udružiti u zadruge, preko kojih ce lakše do poticajnih fondova. Primjer su im ribarske zadruge, koje su u tome uspješne.


Podijeli: Facebook Twiter