Antonja: Sušna godina nije omela vinare i maslinare

Vina su predstavili svi rovinjski proizvođači
Vina su predstavili svi rovinjski proizvođači

Najbolje bijelo vino, malvaziju Sonata, imao je na ovogodišnjoj rovinjskoj Antonji Damir Dobravac iz Rovinja. I on i drugoplasirani, njegov sugrađanin Edo Babić, sa svojom malvazijom Panjoka po osvojenim bodovima dobili su zlatne medalje.

Treći je po broju bodova bio Mladen Matošević, također iz Rovinja s malvazijom, predvodeći sa srebrnom medaljom još 11 vinara koji su zaslužili ovo odličje.

Najbolje crno vino, teran, imao je Mladen Matošević. Iza njega su se s merlotom plasirali Janja Debeljuh iz Rovinja i Adriano Sošić iz Sošići.

Među vinarima koji uzgajaju vino na tradicionalan način i s bijelim i crnim vinom najbolji je bio Renato Vitasović iz Okreti, s malvazijom i teranom.

Uz njega zlatne medalje za bijela vina dobili Mirko Debeljuh i Sandro Žufić, a za crno Ivan Udovič.

Sanja Radeka iz porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, u kojem je vina ocjenjivalo šest stručnjaka, rekla je da su usprkos sušnoj godini proizvedena vina visoka kvalitete.

Tako je među 65 ocijenjenih 70 posto visokokvalitetnih u rangu zlatnih, srebrnih i brončanih medalja. Budući da je na prošloj Antonji visokokvalitetno bilo 55 posto vina, vidljivo je da su vinari sve uspješniji.

Dakako, među malim proizvođačima vina s tradicionalnom preradom kvaliteta je manja, ali bi se nekoliko njih moglo natjecati s profesionalcima.

Među bijelim vinima najviše je na analizu dano malvazija, a među crnima su to bila miješana vina.

Posebno uspješni bili su maslinari. Među 37 plasiranih 26 je bilo u kategoriji zlatne, devet srebrne i dva brončane. Na prva tri mjesta prema bodovima i ocjenama plasirali su se Davor Iskra iz Rovinjskog Sela, Boris Korenić iz Rovinja te Zlatko Brajnović iz Rovinjskog Sela.

Đanfranko Pribetić iz bujske Udruge senzornih analitičara ulja rekao je da je svih 38 prijavljenih ulja uspješno prošlo analizu u pulskom Zavodu za javno zdravstvo, a samo jedno nije zadovoljio okusom.

Pribetić je istaknuo da suša očito nije naškodila maslinama ni ulju, a rezultati maslinara su iz godine u godinu sve bolji i bolji. Senzorni analitičari su kao karakteristike ulja prošlogodišnje berbe istaknuli voćnost, svježinu, manju gorčinu i najvažnije - ujednačenu kvalitetu.

Od analiziranih ulja 22 su bila miješana, a 16 monosortnih ulja.

Nakon podjele nagrada uz svirku pazinskog Riballta Banda i rovinjskog Dream Projecta u šatoru nadovezanom na Dom kulture odvijale su se degustacije izloženih i drugih vina i ulja vinara i maslinara koji su se natjecali.

Uz proizvođače, brojne ljubitelje vina, koji su iz Rovinja imali besplatan prijevoz autobusom, posluživali su učenici Strukovne škole Eugena Kumičića.

Od kupnje čaša za degustaciju pet kuna je odvojeno za dječji dispanzer Doma zdravlja, za koji su se po prigodnim cijenama prodavala vina i ulja članova udruge Agrorovinj.

Kao i svake godine Antonju su organizirali Agrorovinj i odbor iz Rovinjskog Sela. Pokrovitelj je Grad Rovinj, a sponzori Istarska županija, Turistička zajednica Rovinja i Komunalni servis. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter