Antonja: Pristiglo 65 vina i 38 maslinovih ulja

Prošlogodišnja Antonja (A. POKRAJAC)
Prošlogodišnja Antonja (A. POKRAJAC)

Na ovogodišnju dvadeset i drugu, najstariju, izložbu vina i desetu izložbu maslinovih ulja "Antonju 2013", koja će se održati 19. siječnja u Domu kulture u Rovinjskom Selu, pristiglo je 65 vina i 38 uzoraka maslinovog ulja.

I dok je u odnosu na prošlu godinu maslinovog ulja više (lani 31), ove je godine manje vina (lani 81) što se pripisuje izrazito sušnoj godini. Valja istaknuti i da je omjer bijelih naspram crnih (crvenih) vina nepromijenjen i to 60 i više posto u korist bijelih vina.

Kako doznajemo od organizatora Antonje, članova Udruge AgroRovinj, sama je izložba ispunjena bogatim događanjima i sadržajima. Već oko 15 sati svi zainteresirani moći će razgovarati s proizvođačima, kada će u intimnijem okruženju imati prilike degustirati vino i raspitati se o njegovoj kakvoći i kvaliteti.

Istovremeno, odvijat će se i demonstracija senzorne analize maslinovih ulja koju će voditi senzorni analitičar Goran Mühlstein, dok će poznati somellier Sandi Paris održati dva panel predavanja o vinima.

U 18.30 sati najavljeno je i službeno otvorenje Antonje, a potom i proglašavanje najboljih vina i maslinovih ulja Rovinjštine. O pobjednicima će govoriti dr. Gianfranco Pribetić, kada je riječ o maslinovim uljima, odnosno dr. Sanja Radeka o vinima.

Organizatori su mislili i na siguran, i to besplatni prijevoz. Tako će autobus iz Rovinja u polasku voziti u 17, 18, 19 i 20 sati dok je povratak u Rovinj moguć u 23, 1, 2 i 3 sata iza ponoći. Također, po uzoru na prošlu godinu kada se s Antonje dio prihoda od prodaje usmjeravao u korist Društva osoba s invaliditetom Rovinj i ovog će puta novac biti doniran u humanitarne svrhe i to za potrebe dječjeg dispanzera rovinjskog Doma zdravlja. Uz to, i pet kuna od svake prodane čaše koja košta 40 imat će u istu namjenu. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter