Antonio Janigro: Kada mali sviraju k'o veliki

Nastup desetogodišnje Kineskinje La Li (Samanta STELL)
Nastup desetogodišnje Kineskinje La Li (Samanta STELL)

Svečanom dodjelom nagrada i koncertom nagrađenih natjecatelja sinoć je u porečkom kazalištu završen osmi "Antonio Janigro", međunarodno bijenalno natjecanje za violončeliste mlađe od 20 godina. Ove godine "Janigro" je okupio 97 natjecatelja iz 28 svjetskih zemalja, a u šest dana natjecanja mladi su čelisti pokazali zavidnu virtuoznost, tehniku, znanje, ljubav prema glazbi i visoku razinu muziciranja što je dokaz da je zadržao status elitnog natjecanja.

Po sedmi put domaćin je bila porečka Osnovna glazbena škola "Slavko Zlatić", koja djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu, u suradnji s zagrebačkom Koncertnom direkcijom uz pomoć Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva kulture, Istarske županije, Grada Poreča, brojnih sponzora i sugrađana.

Ocjenjivačkim sudom predsjedavala je umjetnička ravnateljica natjecanja Dobrila Berković-Magdalenić, a članovi su bili talijanski violončelist, član Simfonijskog orkestra Bavarskog radija Damiano Scarpa, glavni čelist Zagrebačkog filharmonijskog orkestra i redoviti profesor na Međunarodnoj ljetnoj školi UZMAH Hvar i Teksaškoj čelističkoj akademiji Nikola Ružević, Austrijanac Tobias Stosiek, profesor na Universität für Musik und darstellende Kunst u Grazu i Ištvan Varga, mađarski profesor violončela i komorne glazbe na Glazbenom konzervatoriju Bartok u Budimpešti. Posebnost ovog natjecanja je da svi natjecatelji imaju masterclass predavanje s renomiranim glazbenicima iz žirija i po tome je jedinstveno u svijetu.

Apsolutni pobjednik "Janigra" i dobinik ultra lakog kofera za čelo "Accord Case" je Alexander Warenberg iz Nizozemske, koji je osvojio i prvu nagradu u drugoj kategoriji, onoj za rođene 1988. i mlađe, a nagrađen je i od Zagrebačkih solista te Koncertne direkcije. U prvoj kategoriji natjecali su se čelisti do deset godina, a najbolje su bile Korejka Ga Eun Kim, prva nagrada i prvo mjesto, a zaslužila je i nagradu Zagrebačkih solista te Kineskinja La Li, prva nagrada i drugo mjesto, koju je nagradila i Međunarodna ljetna škola UZMAH. Španjolac Alejandro Viana bio je najbolji u trećoj kategoriji, onoj do 17 godina, i također je zaslužio nagradu Zagrebačkih solista. U četvrtoj kategoriji, gdje su se natjecali najstariji svirači, u finalu je bilo sedam natjecatelja iz šest država. Prva nagrada nije dodijeljena, a drugu je osvojila Zuzanna Sosnowska i time dva tjedna masterclassa Istvana Varge u francuskom Karellisu. Nagrađeni su još Vilem Vlcek, Mikhail Makhnach, Anna Reiter, Mate Milan Tomasz, Flora Matuska, Jurica Mrčela, Ema Grčman, Vilem Petras, Andrea Krebs, Ludovica Rana, Lea Galasso.

Na završnom koncertu nastupila je desetogodišnja kineskinja La Li koja je odsvirala prvi stavak Koncerta u a-molu Camille Saint-Saens, koji po težini spada u repertoar završne godine akademije, uz klavirsku pratnju profesorice Ane Granik. (Jurica PRODAN)


Podijeli: Facebook Twiter