Antonio Janigro: Djeca koja sviraju kao profesionalci

Probe pred natjecanje u porečkom kazalištu
Probe pred natjecanje u porečkom kazalištu

Zvuci violončela odjekuju sa svih strana u porečkoj Osnovnoj glazbenoj školi "Slavko Zlatić" i dvorani gradskog kazališta gdje se do petka održava 9. izdanje međunarodnog violončelističkog natjecanja "Antonio Janigro" za svirače do 20 godina.

Natjecanje se odvija bienalno sedmi put u Poreču, koji je postao pravo gnijezdo za mlade glazbenike. Od prvih godina kada mu je prisustvovalo tek četrdesetak uglavnom hrvatskih violončelista, danas je natjecanje preraslo u događanje koje okuplja gotovo stotinu natjecatelja s četiri kontinenta, i to one najbolje među najboljima, buduće profesionalne glazbenike.

Bez obzira što okuplja djecu i mlade u dobi od osam do 20 godina, doći na "Janigro" ne znači više samo naučiti i znati odsvirati neku skladbu, nego i imati sve odlike pravog umjetnika, znati prepoznati atmosferu, svirati sa srcem, razumjeti djelo koje se izvodi, a da to mladi natjecatelji mogu i znaju, potvrđuje činjenica da dio njih, koji su zapravo još djeca ili su na ulasku u pubertet, već svira program koji je namijenjen studentima na diplomskom ispitu.

- Tu su najbolji mladi violončelisti iz Hrvatske i svijeta, krema, priča nam ravnateljica porečkog Pučkog otvorenog učilišta Sanja Radetić Fatorić dok hodamo hodnicima glazbene škole među natjecateljima iz Kine, Australije, Tajvana, Japana, Finske, Bjelorusije, Švedske... koji užurbano jure na probu, natjecanje, masterclass.

Program je u školi za vrijeme natjecanja vrlo intenzivan, kako za djecu tako i za učitelje i članove ocjenjivačkog suda. Radi se od jutra do mraka, pauze su tek za obrok ili navečer kada sve utihne za taj dan. Ali iako će vam većina njih reći da su umorni, odmah će dodati da je to onaj pozitivni umor, jer se stalno nešto lijepo događa, od učenja, druženja, upoznavanja, ocjenjivanja.

O natjecateljima svake godine odlučuje žiri u drugom sastavu, a ove godine to su uz Berković-Magdalenić, violončelisti pedagozi Damiano Scarpa iz Italije, Nikola Ružević iz SAD-a, Tobias Sostiek iz Austrije i Istvan Varga iz Mađarske, koji s mladim violončelistima održavaju i masterclassove pa je to prilika da otkriju "tajne zanata" iz prve ruke, ali i za razmjenu iskustava, adresa, druženje. Jednoga dana najbolji među njima kada budu stajali na nekoj od svjetskih pozornica možda će se sjetiti da su nekoć bili na jednom zanimljivom natjecanju u Poreču. (Vedrana HABEREITER; snimila Jelena PREKALJ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter