Antonio Covaz, Pazinac koji je pronašao Nezakcij

Nezakcij (M. ANGELINI)
Nezakcij (M. ANGELINI)

Posljednjeg dana ove godine navršava se 115 godina od smrti Antonija Covaza, pazinskog polihistora koji je značajno obilježio Pazin i Istru sredinom 19. stoljeća. Ni ovogodišnji Pazinski memorijal, koji je bio posvećen važnim osobama iz istarske povijesti, nije našao mjesto za Covaza i njegovo djelo.

Tko je zapravo bio Antonio Covaz koji je s Carlom de Franceschijem utvrdio točan položaj Nezakcija, čovjek po kojem jedna vrsta fosiliziranog ježinca nosi ime i po kojem se zvala ulica u Pazinu na početku 20. stoljeća?

Rođen je 27. ožujka 1820. u Pazinu. Otac mu je bio Giuseppe, a majka Teresa Segher von Weissenhaus iz ugledne pazinske porodice. Antonio Covaz pohađao je Klasičnu gimnaziju u Trstu, ali nije nastavio školovanje već se vratio u Pazin i nastavio samostalno učiti. Osim materinjeg talijanskog govorio je i pisao njemački, francuski i hrvatski ("lo slavo"), što je bila rijetkost među intelektualcima njegova vremena.

Veliki je doprinos dao geologiji i paleontologiji u Istri lociravši i opisavši 18 vrsta fosila faune plitkih mora. Istraživao je u okolici Nugle, Pazina, Pićna, Čepića i Grdosela. Jednu vrstu okamenjenog ježinca kojeg je pronašao u okolici Pazina i Grdosela talijanski geolog Antonio Stoppani (1824.-1891.) prozvao je po Covazu "Hemiaster Covatti Tarm."

S Carlom de Franceschijem Covaz je u rujnu 1866. posjetio Vizače kraj Valture, a u studenom je sam nastavio istraživati ovaj prostor na kojem je locirao Nezakcij, prijestolnicu Histra koju su 177. prije n.e. razorili Rimljani. Nedaleko sela Faturi kraj Kringe otkrio je pak rimsku radionicu cigli.

S velikom je ljubavlju istraživao prošlost zavičaja. Pisao je o rimskim ruševinama, freskama i skulpturama u Sv. Mariji na Škriljinah kraj Berma, Sv. Antunu u Kringi, te crkvama u Žminju, Svetom Petru u Šumi i Kršanu. Budući da je bio upravitelj kaštela u Pazinu u službi grofova Montecuccoli, imao je priliku proučavati stari arhiv grofovije zahvaljujući kojem je sastavio popis pazinskih prepozita (župnika) od 1266. i popis vlasnika Pazinske grofovije od 12. st. do 1766., kada ju je od markiza Turrinetija de Prieja kupio Antonio Laderchi marchese di Montecuccoli.

Od 1856. do 1862. Antonio Covaz je bio pazinski podestat. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter