Antonio Bernardis (25) u subotu pred sucem istrage

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Antonio Bernardis (79) iz Rovinja preminuo je od ubodne rane u predjelu prsa, izvijestila je policija, a sumnja se da je ubojica njegov unuk istog imena i prezimena, 25-godišnji Antonio Bernardis zvani Toni ili Gljiva. On je, prema dosadašnjim saznanjima, u cetvrtak poslijepodne ušao u obiteljsku kucu u Ulici Vijenac Franje Glavinica, ubo djeda oštrim predmetom u prsa i otišao.

Policija ga je pronašla dok je još uvijek trajao ocevid te je priveden na kriminalisticku obradu. Bernardis ce po završetku policijske obrade u subotu biti priveden na saslušanje kod suca istrage.

Nakon obavljenog ocevida tijelo ubijenog Bernardisa prevezeno je radi obdukcije u pulsku Opcu bolnicu. U petak ujutro policija je u dvorištu obiteljske kuce nastavila s ocevidom, te razgovarala s kcerkom žrtve Ingrid Bernardis Matijašec i unukom koje nisu bile voljne razgovarati s novinarima.

Ono što je policija do sada utvrdila svodi se na to da je jedna osoba došla u obiteljsku kucu i oštrim predmetom ubola 79-godišnjaka u predjelu prsa te otišla iz kuce. Razlog i motiv cijelog dogadaja policija još nije razjasnila.

Ubijeni Bernardis, poznat u Rovinju kao prvi kinooperater, živio je sam u prizemlju obiteljske kuce dok je na katu živjela jedna od dviju kceri, Ingrid Bernardis Matijašec. Njezin necak koji je usmrtio djeda živi u petstotinjak metara udaljenom stanu. Zasad nije poznato tko je od ukucana, osim djeda i unuka, za vrijeme ubojstva bio u kuci te tko je pozvao hitnu medicinsku pomoc.

Iz razgovora s poznanicima obitelji doznajemo da je 25-godišnji Toni bio duže vrijeme depresivan zbog cega je pio adekvatne lijekove, a navodno je bio i na lijecenju u pulskoj bolnici. Takoder poznanici su opovrgnuli da je mladic imao problema s drogom, navodeci da je bio vrlo miran, povucen i nikad ekscesivan.

Toni je sin Bernardisove kcerke Doris koja nije živjela s obitelji. Dvije gospode koje smo susreli ispred obiteljske kuce u kojoj se dogodio zlocin kratko su nam kazale da je prava tragedija da je tako dobar covjek ubijen, a s druge strane za unuka kažu da je u zadnje vrijeme bio cudan, ali smiren. (Napisao i snimio Mateo SARDELIN)

Bolnica ne daje informacije o lijecenju

Buduci da su nakon ubojstva po Rovinju pocele kružiti price da je 25-godišnjak za kojeg se sumnja da je ubio svog djeda bio lijecen na psihijatriji pokušali smo to provjeriti s glasnogovornikom pulske Opce bolnice Goranom Paicem.
On nam je odgovorio da bolnica ne može davati informacije mimo policije i odvjetništva i da u javnost ne može dati bilo kakve podatke o psihijatrijskom stanju pacijenata i razlozima njihovog hospitaliziranja.
Vecinu ubojstava koja su proteklih godina šokirala istarsku javnost pocinile su osobe za koje je naknadno utvrdeno da su bile duševni bolesnici ili da su se pak lijecili na pulskoj psihijatriji. U takvim su se slucajevima postavila i pitanja zbog cega pocinitelji ranije nisu bili hospitalizirani i lijeceni te zašto su, u ocito još uvijek lošem stanju, otpuštani s lijecenja.
Na pitanje koliko dugo neka osoba koja je primljena na psihijatrijski odjel može biti zadržana na lijecenju, glasnogovornik Paic odgovorio nam je da zakon propisuje da hospitalizirana osoba može biti zadržana dok god je to potrebno, odnosno da njezino otpuštanje ovisi o mišljenju lijecnika i dijagnozi, neovisno da li je hospitalizirana svojevoljno ili mimo svoje volje.


Podijeli: Facebook Twiter