Antonio Andrić iz Poreča osvojio je prvo mjesto u Berlinu

Antonio Andrić (Elio VELAN)
Antonio Andrić (Elio VELAN)

Priča Antonija Andrića bivšeg učenika porečke srednje škole Mate Balota je amblematična. Kao polaznik četvrtog razreda porečke srednje škole Antonio je osvojio titulu najboljeg učenika iz njemačkog jezika u Istarskoj županiji, potom je osvojio hrvatsko državno prvenstvo da bi na kraju u Berlinu sudjelovao na međunarodnoj olimpijadi iz njemačkog jezika.

Antonio se natjecao sa 125 učenika koji su stigli iz 64 zemalja svijeta i na kraju osvojio prvo mjesto. Nekoliko mjeseci nakon osvojene titule, Antonio Andrić je upisao medicinu na Sveučilištu u Essenu. Uz redovito učenje njemačkog jezika Antonio je pohađao i dodatnu nastavu (dva sata tjedno) koju financira njemačka vlada uz stručnu pratnju njemačkih profesora koji na kraju boduju i vrednuju svakog učenika i izdaju važne diplome koje omogućavaju slobodan upis u njemačka sveučilišta.

Jučer je u prostorijama porečke srednje škole održana ceremonija uručivanja diploma za 31 učenika trećih razreda ekonomskog smjera i gimnazije. Radi se o nižem stupnju poznavanja jezika, slijedi onaj konačni pri završetku gimnazije. Diplome je uručila, uz nazočnost porečkih profesora, viša suradnica njemačkog instituta, profesorica  Renate Simoneit koja već godinu dana prati rad hrvatskih škola iz svog zagrebačkog sjedišta. Polaznike dopunske nastave iz njemačkog koji su diplomirali prvi stupanj pozdravila je u ime grada dogradonačelnica Nadia Štifanić Dobrilović uz ravnatelja Srednje škole Krešimira Bronića.

- Ne znamo hoće li svi polaznici dopunske nastave koju financira njemačka vlada na kraju nastaviti studije u Njemačkoj. Mnogi će zasigurno slijediti primjer Antonia Andrića jer, nastava njemačkog jezika očito u Poreču dobro funkcionira zahvaljujući u prvom redu profesorima koji u toj školi predaju. Dopunska nastava je samo korak dalje koji će se isplatiti u slučaju dodira s njemačkim sveučilišnim sustavom. Renate Simoneit je rekla da se učenje njemačkog jezika u Poreču odrađuje na visokoj razini. (E. V.)


Podijeli: Facebook Twiter