Antonijo Radin i Tango najbrže "otplesali" turu

"Grad od čelika (sjećanje na djetinjstvo)" Matije Debeljuha
"Grad od čelika (sjećanje na djetinjstvo)" Matije Debeljuha

Svega minuta i nekoliko sekundi trebalo je magarcu Tangu kojeg je jahao Antonijo Radin da pređe zadanu dionicu, uzbrdicu podno crkve sv. Martina, do ciljne ravnice u neposrednoj blizini Turističke zajednice, da budu proglašeni najboljim ovogodišnjim sudionicima trke tovara koja se odvijala u sklopu tradicionalne Tarske fešte. Odmah iza njih kroz ciljnu je ravninu prošla Tina Lemić na magarici Bijanki, a potom i Romildo Bernobić držeći se za strašnoga Bodia.

Ma, ča već je finilo

Pobjedniku Antoniju direktor TZ-a Denis Žužić uručio je pršut od gotovo osam kilograma, drugoplasiranoj Tini veliki sir, a za treće mjesto Romildo je dobio tri boce vina. Iako se prilikom dodjele nagrada našao i jedan jahač koji je smatrao kako je baš on prije trećega prošao kroz cilj, te urlajući pred mnoštvom okupljene publike negodovao kako će nepravdu zatražiti i putem medija, pregledom naših fotografija ustanovljeno je kako su službeni rezultati ispravni.

Kako to biva, prije starta tovara i neustrašivih jahača, na ulicama Tara okupilo se mnoštvo zainteresiranih koji su vrijeme kratili u razgledavanju i kupnji raznih poljoprivrednih proizvoda, rukotvorina, degustaciji ića i pića, a zatim su ulicama prodefilirale mažoretkinje, limena glazba, a iza te šarolike povorke i 11 sudionika utrke. Točno u 18 sati kada je crkveno zvono označilo start nastala je sveopća histerija. Sa svih strana moglo se samo čuti "evo ih, dolaze" i dok su neki vadili mobitele da bi snimali, najbrži su se već primicali ciljnoj ravnini. "Ma, ča već je finilo, deboto smo došli i ča sad", moglo se čuti od onih koji su mislili da će jahači s obzirom na miroljubive tovare to odraditi nekim sporim tempom. Za utjehu preostalo im je samo izbliza pogledati prelijepe dugouhe životinje i njihove ponosne vlasnike dok su u velikom šatoru čekali dodjelu nagrada.

Veliko slavlje oprosta od ljeta startalo je već u četvrtak koncertom klasične glazbe u crkvi sv. Martina uz nastup sopranistice Antonele Malis i kvarteta Paganini. U petak se nastavilo međunarodnim mini maratonom, ispred Kaštela održana je i projekcija filma "Je lektrika ubila štrige", a uz večernji zabavni program pridošle s bine svirkama su, unatoč prolomu oblaka, ispod velika šatora razveseliti Goran Griff, Zucchero Celebration bend, popularna grupa Vatra i mnogobrojni DJ-i. Kada je Vatra preuzela pozornicu, iz velikog šatora prolomio se karakterističan zvuk rocka i hitova koje su nizali jedan za drugim. "Vatra, vatra!", orilo se iz predzadnjih redova od samog početka pa su oni koji ne znaju za slavnu grupu mogli svašta pomisliti.

Čas sunce, čas kiša

U subotu se fešta nastavila jutarnjom marendom, zatim međunarodnim boćarskim i nogometnim turnirima veterana, defileom limene glazbe, koncertima mješovita zbora Zajednice Talijana, a navečer je kulminiralo uz koncert Mladena Grdovića i Jasmina Stavrosa te Replay benda i Anelida. Kao i raznolik program, i tada su se čitavog dana i večeri izmjenjivali čas kiša, čas sunce, pa pljuskovi s grmljavinom, ali fešta niti u jednome trenutku nije stala. Nedjelja jutro opet je počelo marendom i nastavilo se limenom glazbom te navečer mažoretkinjama te nastupom bendova Fun box, Lauser i Alfa time. (Ivan GRGAT)


Podijeli: Facebook Twiter