Anton Jakupi za zgradu Arene ponudio 6,9 milijuna kuna

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Nakon što je 2. ožujka na dražbi izlicitirana zgrada Arene Modne kuće d.o.o. u stečaju, istog je dana stečajna sutkinja Trgovačkog suda u Rijeci Liljana Ugrin, donijela rješenje kojim poziva kupca da uplati puni iznos izlicitirane nekretnine najkasnije u roku od 30 dana od dana pravomoćnosti tog rješenja, a koje nastupa osmog dana od 2. ožujka, ako ne bude žalbi.

Umjesto proizvodnje - turizam

U tom dokumentu, koji je prije par dana postao dostupan javnosti, prvi se puta otkriva i ime kupca zgrade na jednoj od najatraktivnijih pozicija u Puli. Riječ je o Antonu Jakupiju iz Rovinja. Jučer smo ga u telefonskom razgovoru upitali kakve su mu namjere s tim prostorom. Odgovorio nam je da još nije odlučio, ali da će svakako nekadašnju tvornicu odjeće prenamijeniti te će proizvode hale zamijeniti s turističkim uslugama.

- Nakon razgovora s predstavnicima Grada Pule utvrdit ću što je najbolje za dobrobit grada, a što je najbolje za mene kao investitora da realiziram na tom prostoru. Nisam niti provjerio što je točno navedeno u Generalnom planu uređenja (GUP-u) za tu lokaciju, rekao nam je Jakupi.

Inače, kupio je 2.594 četvorna metra zgrade na rivi za 6,8 milijuna kuna, odnosno za 351 euro po četvornom metru. Do sada je platio 701 tisuću kuna za 386 kvadrata, dok za ostalo ima rok do sredine travnja. Otkrio nam je da je za prodaju objekta saznao praćenjem objava riječkog Trgovačkog suda.

Upitali smo ga i jesu li točne objave u kojima piše da njegova obitelj ima tvrtke u mnogim europskim metropolama poput Beča, Praga i Bratislave, a koje su registrirane za djelatnost turizma, ugostiteljstva, građevine, cateringa, wellnessa i javnoga prijevoza. Odgovorio nam je potvrdno i dodao da u Beogradu ima građevinsku tvrtku, tvrtku za nekretnine i zlatarnice te da trenutno tamo gradi poslovno-stambeni centar na 110.000 kvadrata, dok u Beču i Bratislavi gradi stanove.

Inače, Antonov brat Pjetraj u Rovinju ima dva restorana ("Amfora" i "Da Piero") te "Copacabana" u kojima nudi sladolede i koktele, a u Puli ima i restoran "Da Piero 2". Pjetraj je prema napisima u Glasu Istre najeksponiraniji član te obitelji. On je 2012. dospio na listu najvećih dužnika prema Poreznoj upravi u Istarskoj županiji s dugom od 986 tisuća kuna. Godine 2011. je izvršena deložacija terase na javnoj gradskoj površini u Puli jer nije želio dijeliti terasu pa je ona prisilno uklonjena. Te iste godine Pjeter Jakupi je ponovno izabran za dopredsjednika županijskog Vijeća Albanaca.

Razgranati obiteljski poslovi

Pjetraj Jakupi je 2006. godine bio predmet interesa javnosti zbog protupravno postavljene tende u Puli. Tada je "Da Piero 2" vodila tvrtka Amor d.o.o. čiji je vlasnik bio Pjeter Jakupi, a direktorica je bila Rozita Drandić, supruga tadašnjeg pročelnika Porezne uprave u Istarskoj županiji Elvisa Drandića. Međutim, nije samo Pjeter Jakupi znao izabrati prave osobe da mu vode tvrtke. Znao je to i njegov brat Anton Jakupi, potencijalni vlasnik zgrade Arene, koji je angažirao Peđu Grbina da mu bude prokurist od 2010. do 2014. godine u tvrtki Victoria Delfin i to u vrijeme kada je Grbin bio gradski vijećnik i saborski zastupnik te predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. No, Grbin je o tom svom poslovnom angažmanu kod Jakupija izostavio izvijestiti Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, a o čemu su pisali mediji. Na internetu se može naći i informacija hrvatskih medija koji su objavili da je Anton Jakupi preuzeo vođenje poslova od svojega brata Koleta, koji odslužuje kaznu zatvora u Puli, zbog naručivanja ubojstva iz 2006. godine.

Arena je vlasnik i poljoprivrednog zemljišta u Pazinu

Stečajna upraviteljica Arene Marije Ružić kaže da ako Jakupi bude platio nekretnine koje je izlicitirao, da će zgrada Arene u Puli biti u cijelosti prodana, izuzev kotlovnice koja je zasebna nekretnina koja nije spojena na glavni objekt i nije ponuđena na prodaju. Dodala je i kako ostaje za prodaju poslovni prostor u Slavonskom Brodu, ali i nekretnina u Pazinu u što spada i poljoprivredno zemljište. Naglasila je da status nekretnina u Pazinu nije riješen još od pretvorbe i privatizacije te da se to rješava sa Županijskim državnim odvjetništvom.

Nakon što bude prodana nekretnina ne znači da se novac odmah uplaćuje vjerovnicima Arene. O tome odlučuju najveći vjerovnici na ročištima. Primjerice, nakon što je nedavno tvrtka Pal-mar kupila poslovni prostor Arene u Karlovcu za 155 tisuća kuna, a Uniline prostore uprave Arene za 801 tisuća kuna o razdiobi tog novca odlučivat će se na ročištu 21. travanj na Trgovačkom sudu u Rijeci. Ranije se, na ročištu u prosincu, odlučilo da se Gradu Puli uplati milijun kuna, a s 287 tisuća kuna da se namiruje stečajna masa vjerovnika Arene. (Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter