Antolović: Šparoge se slobodno mogu brati

Županijska skupština (D. ŠTIFANIĆ)
Županijska skupština (D. ŠTIFANIĆ)

Zašto su stali radovi na rotoru u Šijani i tko će održavati golf igralište koje se planira graditi u Poreču? Pitao je to na posljednjoj sjednici Skupštine Istarske županije u ovom sazivu Marino Roce. Prema njegovim informacijama, u Šijani se nepripremljeno ušlo u gradnju pa su potrebni dodatni projekti, a pribojava se da bi se s golf igralištem u Poreču mogao ponoviti slučaj sportske dvorane koja je Gradu postala veliki teret.

Županijski pročelnik za održivi razvoj Josip Zidarić odgovorio je da su graditelji u Šijani naišli na šumu nesređenih instalacija koje prije nastavka radova treba urediti. Na pitanje o golf igralištu u Poreču Branko Curić, pročelnik Odjela za turizam, obećao je pismeni odgovor.

Vlado Ivetić spočitnuo je Skupštini da je Županija naklonjenija općinama u kojima je IDS na vlasti, pa tako Tinjan, iz kojeg dolazi, od Županije nije dobio ni kune za cestu Tinjan - Sveti Petar u Šumi. Županov zamjenik Vedran Grubišić odgovorio je da Županija nastoji pomoći svima koji imaju dobre projekte pa tako redovito pomaže sajmu pršuta u Tinjaju.

Tedi Chiavalon tomu je dodao da je Županijska uprava za ceste lani izdvojila milijun kuna za sanaciju odrona na Tinjanštini. Nakon toga upitao je što je sa sanacijom Opće bolnice Pula.

- Nažalost ništa, odgovorio mu je Valerio Drandić, jer se ispostavilo, kako je rekao, da su veći problem kliničke bolnice u državnom vlasništvu nego onih koja su bile u županijskom vlasništvu. Očito je problem u cjelom zdravstvenom sustavu, a rješenje se još ne nazire, odgovorio je Chiavalonu.

Maju Šarić Diković zanimalo je trebaju li se ljudi bojati inspektora kada budu brali šparoge. Milan Antolović, pročelnik za poljoprivredu, odgovorio je da šparoge nisu zaštićena vrsta i da se nesmetano mogu brati. Doduše, Hrvatske šume zabranile su branje šparoga u državnim šumama kojima gospodare, ali ta se zabrana ne odnosi na privatne šume.

Budući da ne postoji sređeni katastar državnih šuma pitanje je kako će inspektori na terenu znati koja je privatna, a koja državna.

Nenad Boršić upozorio je na neispravnost uređaja za mjerenje kakvoće zraka na Labinštini, a pitao je ima li Županija informacije o kvalifikacijama nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje da bi mogla uskladiti obrazovanje s potrebama gospodarstva.

Županov zamjenik Grubišić obećao je provjeriti informaciju o stanju spomenutih uređaja, a jadan od zadataka upravo oformljenih lokalnih akcijskih grupa je usklađenje obrazovanja s potrebama gospodarstva.

Josip Antun Rupnik predložio je da se županijski prostorni plan nadopuni odredbom o obaveznoj izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s ugrađenom opremom za proizvodnju struje. Pročelnik Zidarić odgovorio je da VSI radi na projektima pročistača za naselja diljem Istre, a za ugradnju opreme za proizvodnju struje nema nikakvih zapreka. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter