Antiutopijski roman kao alegorija suvremenog svijeta

Daniel Mikulaco, Zoran Antičević i David Ivić na predstavljanju knjige (M. RADIĆ)
Daniel Mikulaco, Zoran Antičević i David Ivić na predstavljanju knjige (M. RADIĆ)

U sjedištu pulskog ogranka Matice hrvatske u četvrtak navečer u sklopu Mjeseca hrvatske knjige predstavljen je roman "Evanđelje tame" mladog prozaika, pjesnika, urednika i scenarista kratkometražnih filmova Zorana Antičevića.

Postapokaliptični svijet

Urednik knjige Daniel Mikulaco kazao je da je "Evanđelje tame" "roman pun zaključanih vrata, tekst poput labirinta kojim lutate", objasnivši da je višeslojan pa unatoč tome što je ovo akcijski-fantastični roman koji se lako čita, otkriva se pri drugom čitanju. "Evanđelje tame" je antiutopijski roman koji se događa u jednom postapokaliptičnom svijetu u kojem glavni lik traga za izgubljenim identitetom, a priča počinje od praskozorja univerzuma.

Mikulaco je ispričao kako mu je Antičević svojevremeno došao i najavio da će napisati roman za samo šest mjeseci, u čemu je i uspio, ali potom je njegova prva verzija morala podnijeti svu silu uredničkih primjedbi i križanja od strane Mikulaca i Božidara Cvenčeka. Do objavljivanja je tako prošlo skoro četiri godine i ukupno nekih 15 verzija, no na svu sreću Antičević je konstantno bio otvoren prema učenju i prihvaćao sugestije koje su mu dali.

Roman je konačno objavljen krajem prošle godine, ima 150 stranica i tiskan je u pet tisuća primjeraka, a postao je hit naslov u nekim trgovačkim centrima.

Inspiracija u filmu

"Antičević se pokazao kao dobar menadžer, uspio je ugurati roman u velike trgovačke lance i želi se proširiti na susjedne države", kazao je Mikulaco, a Antičević je priznao da se dvoumi između Bosne i Hercegovine i Srbije. "Hit naslov je više menadžerska nego književna kvalifikacija", oprezno je primijetio ovaj mladić koji studira poduzetništvo u Rijeci. Rođen je u Bihaću 1990. da bi ga potom udomila obitelj iz Poreča.

- Roman je vrlo zanimljiv, rečenice su fantastično složene i sve je razumljivo, tako da vas sigurno neće ostaviti indiferentnim prema temi, kazao je tehnički urednik David Ivić.

- Roman je napisan kao svojevrsna videoigra - brzo se izmjenjuju zbivanja, kazao je Mikulaco, ali Antičević mu je objasnio da roman s videoigrama nema veze, a da je osim u književnosti inspiraciju tražio u filmu.

- Roman je alegorija suvremenog svijeta. Svakodnevno gledam ljude koji su spremni proždrijeti jedni druge kako bi si oteli posao ili ženu. To je fakcija predstavljena kroz fikciju, objasnio je autor nadovezavši se i na aktualna ratna događanja u Siriji i prisjetivši se ubijanja i ratova iz prošlosti. Osim na pitanja Mikulaca i Ivića, Antičević je odgovarao i na pitanja studenata književnosti koji su došli na predstavljanje knjige. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter