Antitodor: Pulo, digni glavu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zajedno s raspoloženom publikom, grupa Antitodor u Uljaniku je prvi je put uživo predstavila sve pjesme s novog albuma "Punker" koje su izmjenjivali sa starim starima, a fanovi su jednako dobro reagirali na jedne i na druge. Iako se album tek sinoc mogao kupiti u Uljaniku, najvjerniji su obožavatelji, koji su se stisnuli ispred bine i plesali pogo, znali sve tekstove jer se album legalno vec tri tjedna može skinuti s neta, a neke su nove pjesme vec mjesecima na MySpaceu. Todor je svima koji su htjeli zapjevati dao mikrofon ili ih pustio da se popnu na binu, a takvih je u Uljaniku bilo dosta.

Kao i na antistand up nastupima, Todor ostaje svoj i kada pjeva. Bez dlake na jeziku ni na novom albumu ne štedi nikoga, a ako na studijskim snimkama nekome nije bio dovoljno jasan, na nastupu zasigurno jest. Stariju pjesmu "Vjernik" posvetio je "pedofilcinama koji sjede u crkvi i uvjeravaju nas da nam treba duhovna obnova" i "za sve one koji govore da moramo kupovati poklone".

Pedofile u crkvi nabrojao je i u pjesmi "Jebem ti", gdje je spomenuo i Jadranku Kosor koju bi želio vidjeti kako se drži za rešetke u Remetincu, a spomenuo je i "lopovske tajkune". Nije ostao dužan ni mladima koji slušaju narodnjake i voze skupe aute koje su kupili tata i mama, a spomenuo ih je u pjesmi "Pula" pokazavši im srednji prst. U ovoj pjesmi porucuje "Pula - digni glavu i bori se, Pula - probudi se" i podsjeca kako je ovaj grad "imao gradane, svoje ljude, Puležane a danas seljacine politiku nam vode", što je publika dobro shvatila pa su je izveli i na bis.







Kao svoju najdražu pjesmu izdvojio je "Periferiju" koju je posvetio svima koji su prošli popravne domove, ukljucujuci onaj u Puli. Kroz novi album i kroz koncert, Todor je ispricao pricu o Puli, ali i o sebi. Ponosan što je ostao svoj, beskompromisni punker koji i dalje, s 44 godine nosi kožnu jaknu i irokez frizuru, a sretni je otac troje djece i ostao je slobodan i uvijek isti. To je taj "Punker" o kojem pjeva na albumu, a u "Pula punk (za Šelu)" odaje pocast svojim kolegama, živucim i pokojnim koji su stvarali povijest punka u ovom gradu, od Idijota, do Barljana, Matuzana, Šele, F.O.B. i drugih. Nova gradska himna je rodena.

Osim toga, Todor na novom albumu pjeva i o ratnicima, nadzoru privatnosti, radnicima, globalizaciji. Zanimljiva je i, kako ju je nazvao, antiljubavna "Dovoljno svoj" u kojoj pjeva "Ja sam dovoljno svoj da ne budem njen, osjecam slobodu kada sam daleko od nje". Ponosni pulski punker ipak ne bi mogao bez svog benda koji cine basist Robert Matysiak Robacs, gitaristi Helidon Grudic i Adriano Lampalov Banila te bubnjar Andrija Tomic.

Kao predgrupe Antitodoru predstavili su se stilski dva razlicita mlada pulska benda Hombe i De Deus koji su pokazali da imaju svoju publiku. Hombe su pop-rock bend koji uglavnom pjevaju o ljubavi i nešto manje o domacem pršutu, dok su De Deus okrenuti heavy metalu što su pokazali i obradama stvari poput "Enter Sandman" i "Thunderstruck". Za kraj su odsvirali obradu ni manje ni više nego od Nede Ukraden "Da se nademo na pola puta" koju su posvetili Todoru i deckima.


Podijeli: Facebook Twiter