Antisemitski incidenti u svijetu u porastu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nasilje i antisemitski vandalizam povećali su se u svijetu tijekom protekle godine za 30 posto, osobito u Francuskoj, stoji u godišnjem izvješću koje je u nedjelju objavilo Sveučilište u Tel Avivu.

"Znatno povećanje nasilje i vandalizma protiv Židova zabilježeno je tijekom prošle godine", stoji u izvješću u kojemu se navodi 686 incidenata u odnosu na počinjenih 526 tijekom 2011., što je povećanje za 30 posto.

Francuska je država s najviše zabilježenih antisemitskih incidenata (čak 200), slijede je Sjedinjene Države (99), Velika Britanija (84) i Kanada (74), stoji u priopćenju objavljenom nedugo prije početka obilježavanja sjećanja na žrtve holokausta u nedjelju navečer.

U dokumentu se ističe i da su ekstremno desne grupe iskoristile ekonomske teškoće u Europi za promidžbu svog "jasno antisemitskog programa".

Istodobno je izraelski ogranak Centra Simon Wiesenthal u nedjelju u svom izvješću kritizirao posebno Australiju, te još nekoliko zemalja, Austriju, Latviju, Litvu, Estoniju, Ukrajinu, Norvešku, Švedsku i Siriju, koje nisu djelovale dovoljno oštro da bi pravosuđu izručile nacističke ratne zločince i njihove suradnike. Samo je SAD dobio pohvalu za takve napore, a slijede ga Kanada, Njemačka, Mađarska, Italija i Srbija. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter