Antioksidansi - zaštitnici zdravlja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jednu od najvažnijih uloga u zaštiti ljudskoga zdravlja imaju antioksidansi, koji nam pomažu u borbi sa slobodnim radikalima, cije se štetno djelovanje ocituje u bolestima krvožilnog sustava, malignim oboljenjima, dermatološkim bolestima, te preuranjenu starenju. Na povecanu kolicinu slobodnih radikala utjecu loše zdravstvene navike, posebice je opasan stres, takoder i pušenje, te razna zracenja. Naporno vježbanje, izlaganje organizma velikom fizickom naporu, može proizvesti slobodne radikale.



Zašto se boriti protiv slobodnih radikala?

U svakodnevnom životu naše tijelo proizvodi slobodne radikale, a osobito u stanju stresa. Ovi kemijski neujednaceni radikali cine štetu našim stanicama oksidirajuci ih. Znanstvenici vjeruju da je kontinuirano izlaganje slobodnim radikalima glavni uzrok starenja i degenerativnih bolesti. U antioksidanse se ubrajaju, medu ostalim, vitamini E, A i C, selen, cink, beta karoten, polifenoli, te široj javnosti manje poznat, pycnogenol, koji je posebno mocan.



Hrana bogata antioksidansima

Kako bi nam antioksidansi pomogli protiv štetnih ucinaka slobodnih radikala, trebali bismo voditi racuna i o tome koja je hrana bogata antioksidansima, te i na takav nacin zaštititi svoje zdravlje od oksidativnog stresa. Jedite cjelovite žitarice, mahunarke (grah, pogotovo sitni crveni, ali i bijeli je pri vrhu ljestvice namirnica kao iznimno bogatih izvora antioksidansa), zatim što više svježeg voca (pogotovo bobice, agrume, crno grožde, kupine) i povrca (rajcice, mrkva, paprika, špinat), pijte zeleni caj, koju cašu crnog vina, a zasladite se tamnom cokoladom koja sadrži što veci udjel kakaa. Jedite hranu bogatu antioksidansima kako bi se vaš organizam mogao oduprijeti štetnim spojevima koji dokazano utjecu na vitalnost, proces starenja te uzrokuju brojne, nažalost i teške bolesti. Ne zaboravite da se sa slobodnim radikalima suocavamo u uvjetima velike zagadenosti okoliša i (pre)velikog stresa.


Podijeli: Facebook Twiter