Antimuzej u Lamparni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladimir Dodig Trokut, umjetnik, muzeolog, publicist, skupljac umjetnina i pokretac mnogobrojnih umjetnickih projekta, najavljuje niz izložbi u KUC-u Lamparna u listopadu. Namjera mu je pokazati strukturu svoje zbirke Antimuzeja izlaganjem dijela fundusa koji je pohranjen u istarskim gradovima.

- U Lamparni, kod voditelja Labin Art Expressa Deana Zahtile, pohranjeno je oko 1.500 artefakata, medu kojima i oni izložbe o Titu zapažene u Becu. Dio zbirke u Istri pokušavam udomiti od 1993. godine, a poceo sam upravo u Labinu razgovorima s ondašnjim procelnikom za prosvjetu, sport i kulturu Gracijanom Kiršicem. Dosad je bilo obecanja o prostoru za stalni postav, ali ništa nije realizirano, pa se ne mogu oteti dojmu o opstrukciji, kaže Trokut.

Zbirka, koju je poceo graditi prije cetrdesetak godina, do sada je narasla na oko pet stotina tisuca artefakata. Status spomenika kulture dobila je još 1981. godine.

U meduvremenu je uvrštena u leksikone, enciklopedije i svjetske pojmovnike. Golema kolicina eksponata stvara probleme u cuvanju. Trenutacno su pohranjeni na 35 razlicitih lokacija u Hrvatskoj i inozemstvu, ne uvijek u primjerenim uvjetima.

Ideja o antimuzeju polazi od cinjenice da muzeji konzervirajuci i cuvajuci predmete zapravo konzerviraju vrijeme u kojemu su nastali, a nešto suprotno, anti, bilo bi te svjedoke vremena vratiti u život. Ako slika nekog glasovitog slikara svjedoci o svom dobu, ne nazire li se isti duh vremena u nekoj onovremenoj kutiji bombona, cigareta ili djecjoj igracki?

Antimuzej je, kako kaže jedan likovni kriticar, «pobijedeno i dezinficirano Vrijeme, mentalno stanje u kojemu su istodobne 1900., 1932.,1957. ili 1964. godina».


Podijeli: Facebook Twiter