"Antimuzej" i dalje traži krov nad glavom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izdavačka kuća "Fraktura" objavila je nedavno knjigu Amerikanca Roberta M. Edsela "Odred za baštinu" o savezničkim časnicima i vojnicima koji su u Drugom svjetskom ratu spašavali kulturnu baštinu od nacističke devastacije i uništenja. Edselova knjiga prevedena je već na 25 jezika, a George Clooney po njoj snima film.

Hrvatski "Odred za baštinu" spašavao je tijekom Domovinskog rata umjetnine na ratnim područjima i smjestio ih u 35 depoa u Zagrebu i drugdje u Hrvatskoj.

U tim je depoima sada oko pola milijuna različitih artefakata koje je alternativni umjetnik Vladimir Dodig Trokut prikupljao tijekom svog života za svoj "Antimuzej". Neki od tih predmeta imaju umjetničku vrijednost, drugi predmeti su naprosto svjedoci vremena. Osim slika i statua, tu su i neke publikacije stare više od stotinu godina.

Već godinama Dodig želi smjestiti "Antimuzej" pod neki pristojan krov kako bi se zbirka koja je sada razasuta na različitim lokacijama sačuvala. Svi dosadašnji ministri kulture bili su upoznati s problemom "Antimuzeja", ali rješenje nije pronađeno. Posljednje Dodigove ideje da "Antimuzej" bude u Rijeci ili u Vodnjanu zasad su propale.

Hrvatska ima dovoljno nerazvijenih ili manje razvijenih sredina gdje bi smještanje zbirke "Antimuzeja" zasigurno bio ozbiljan poticaj kulturnom, ali i gospodarskom razvoju, koji može sasvim ozbiljno potaknuti segmente kulturnih industrija koje se lako mogu vezati uz raznorodnost Dodigove zbirke, smatra muzejski savjetnik Tihomir Milovac.

"Antimuzej" je darovan, kako Dodig Trokut kaže, hrvatskom narodu. On traži objedinjavanje zbirke prema zahtjevima struke i naturalni popis zbirke do upisa u registar spomenika kulture. (Z. DUKA; snimio N. REBERŠAK/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter