Antimilanovićevac na čelu Foruma mladih SDP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opet nova podjela u SDP-u i repriza nedavnog dramatičnog Glavnog odbora - ovoga puta, međutim, pobijedila je antimilanovićevska struja. Na konvenciji Foruma mladih SDP-a Hrvatske u Topuskom opet su odlučivale nijanse, iz čega se doista može zaključiti da je SDP sada potpuno podijeljena stranka: Nenad Livun, predsjednik zagrebačkog Foruma mladih i kadar Davora Bernardića pobijedio je sa samo jednim glasom prednosti protukandidata Gorana Groboteka, koji podržava dosadašnje vodstvo Foruma mladih na čelu sa Sašom Đujićem, a koji je blizak šefu stranke Zoranu Milanoviću.

Livun je, naime, dobio 156 glasova, a Gobotek 147, no kako je sedam listića bilo nevažeće, praktički je realno razlika bila tek u - jednom glasu. Izbori su održani u napetoj atmosferi i glasovi su se prebrojavali čak triput, jer se čini da Milanovićevi ljudi jednostavno nisu mogli povjerovati da nije prošao njihov čovjek. Sve je bilo popraćeno i bukom i navijačkim usklicima, puno se pljeskalo, a još više zviždalo, i na kraju je dosadašnji predsjednik Saša Đujić, inače saborski zastupnik iz Novog Vinodolskoga, oštro ukorio mlade kolege da se mogu sramiti zbog svog navijačkog ponašanja, rekavši im se to nije "drugarski". 

Za pobjednika Livuna se može reći da je predstavnik antimilanovićevske struje koju, međutim, ne čini samo Zagreb, već i Rijeka. Inače je zaposlen kod ministra obrta Gordana Marasa, gdje je zadužen za EU-projekte.

Ovakav rezultat definitivno dokazuje da je SDP raskoljen popola: prije samo tri tjedna Glavni odbor stranke podijelio se oko isključenja Slavka Linića, kada je za jedan glas većinu odnio Zoran Milanović, ali da pobuna u stranci ne miruje, pokazuju sada ovi rezultati. Premda može izgledati da se "omladinci" možda igraju demokracije, Forum mladih SDP-a duboko je politiziran, mladi forumaši su precizno instruirani od starijih kolega i stranačkih lobija i ovakav rezultat precizno oslikava ukupno stanje stranke. 

Konvencija je počela pobjedničkim govorom šefa stranke Zorana Milanovića kojem su forumaši, navodno, dugo pljeskali, a i oba kandidata - Livun i Grobotek - podržali su rad Vlade u svojim govorima, ali evo večer je donijela novi poraz vrha stranke. (T. TOMIČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter