Antikorupcijski sporazum s nakladnicima udžbenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović i nakladnici udžbenika za osnovnu i srednju školu potpisali su danas tzv. antikorupcijski sporazum kojemu je cilj spriječiti i sankcionirati korupciju između zaposlenika škola i nakladnika.

Sporazumom Ministarstva i nakladnika školskih udžbenika poručuje se da je obrazovanje na prvom mjestu te da neznanju i korupciji u obrazovnom sustavu nema mjesta, naglasio je ministar Jovanović. Ministar je poručio da sporazum jamči ono što učitelji, roditelji i nastavnici traže od Ministarstva - kvalitetnije udžbenike s interaktivnim sadržajima, tanje i jeftinije.

"Udžbenike koji će biti moderniji, usklađeni s pravopisom, koji će se birati u školama po samo jednom kriteriju - kriteriju kvalitete. Nijedan drugi kriterij više neće doći u obzir", istaknuo je.

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Neven Antičević, koji je uz brojne nakladnike bio nazočan potpisivanju sporazuma, rekao je kako potpisivanjem sporazuma posao tek počinje jer će svi morati kontinuirano raditi kako ne bi bilo korupcije.

Sporazumom se uređuju prava i obveze u postupku odabira udžbenika te dopunskih i pomoćnih nastavnih sredstava. U skladu sa sporazumom, izričito je zabranjen svaki oblik pritiska na djelatnike škole koji sudjeluju u odabiru udžbenika. Nakladnicima se, uz ostalo, zabranjuje svaki izravan ili neizravan utjecaj na odabir te davanje donacija i materijalnih potpora školama i svom stručnom osoblju škole.

Prema sporazumu, Ministarstvo će ustrojiti i na svojim mrežnim stranicama objaviti javni Registar donacija i materijalnih potpora, a nakladnici su dužni objavljivati sve poslove s djelatnicima škola. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter