Antikom ce privlaciti turiste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukljucivanje anticke kulturne baštine u turisticki i ruralni razvoj Tabula - Viva naziv je projekta koji zajedno vode Turisticka zajednica Pule, kao vodeci partner, te Muzej grada Umaga, Opcina Medulin, TZ Fažane, Slovensko kulturno društvo Istra iz Pule te sa slovenske strane Lokalni centar za unapredenje Pivka, Opcina Ilirska Bistrica i Znanstveno-istraživacki centar iz Kopra.

Kako su predstavnici svih partnera u projektu rekli na konferenciji za novinare u cetvrtak u umaškoj gradskoj palaci, projekt bi poceo 2011. i trajao do kraja 2012. Težak je nešto više od 607 tisuca eura, od kojih je iz europskog pretpristupnog programa IPA zatraženo oko pola milijuna eura.

Predstavnici Hrvatske moraju osigurati 85 posto sredstava, a organizacije iz Slovenije pet posto, dok bi ostalo dala Europska unija, od koje se konacan odgovor hoce li isplatiti sredstva ocekuje do kraja ove godine, istaknula je direktorica pulskog TZ-a Pula Sanja Cinkopan Korotaj.

Cilj je odgovarajuca valorizacija anticke baštine i njeno ukljucivanje u turisticku ponudu. Tabulom - Vivom planira se, medu ostalim, ocistiti i urediti sedam arheoloških lokaliteta/edukativnih staza, izraditi i postaviti 30 informativnih ploca na tim mjestima, urediti ljetnu pozornicu, održati 30-ak edukativnih radionica otvorenog tipa te šest manifestacija i koncerata, izraditi replike antickih kostima, oružja, oruda i drugo.

Kane izraditi anticke turisticke karte, DVD-filmove, društvene igre, brošure o izradi nakita, manifestacijama i lokalitetima te modnu reviju koja bi gostovala u svim gradovima i opcinama partnerima, receno je na presici. Za Pulu je Cinkopan Korotaj kazala da ce ukljuciti malo rimsko kazalište koje treba ocistiti, istražiti i konzervirati te ponovno otvoriti javnosti - prvo za razgledavanje, a kasnije i za održavanje manifestacija. Organiziraju i Dane antike.

V.d. ravnateljice umaškog muzeja Biljana Bojic istaknula je da je projekt dobio naziv po tabuli peutingeriani, a tako se zvao anticki oslikani zemljovid svijeta od prvog do cetvrtog stoljeca. U njoj su bitne dvije ceste - Via Flavia i Via Gemina. Novim metodama stvorit ce se dokumentacija za lokalitet Sipar, napravit ce se arheološki park, te radionice antickih zanata na terenu.

Melita Perokovic iz fažanskog TZ-a govorila je o edukativnoj stazi koju ce napraviti, jer se ondje u antici vodio bogat rimski život. Povijest ce se vratiti kroz replike amfora i ostalog asortimana tvornice amfora koja je ondje postojala, edukativne ploce i manifestaciju Rimski Valbandon. Janko Boštjancic iz Pivke objasnio je da ce u svom parku izraditi kružnu stazu vojne povijesti i to nadopuniti replikama u stvarnoj velicini katapulta i samostrela. Obucit ce šest vojnika koji ce njima upravljati.

Medulin ima nedovoljno istraženu anticku vilu na Vižuli, gdje planiraju tematski park svakodnevnog života u ladanjskim vilama. Šetnicom bi ga povezali s kamenolomom koji bi trebao postati ljetna pozornica. Svi ce oživjeti i karakteristicne likove iz antickog doba - svaki za svoje podrucje - u Umagu ce to biti legionar, grncar u Fažani, te Fausta i Crispo u Medulinu i slicno.


Podijeli: Facebook Twiter