Antikancerogeni ružmarin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Studija provedena na Znanstveno-istraživackom Institutu Sveucilišta u Kanzasu otkrila je još jedan povoljan ucinak ružmarina. Dodavanjem ekstrakta ružmarina crvenom mesu prije kuhanja (ili nekog drugog oblika termicke obrade) može se sprijeciti razvoj karcinogenih tvari.

Prilikom kuhanja ili pecenja mesa, naime, dolazi do povecane proizvodnje heterociklickih amina, optuženih za nastanak karcinoma pri redovitoj konzumaciji. Najoptuživaniji zlikovci su amino-dimetilimidazol, kinoksalin i amino-metil-fenilimidazol, a njihova se kolicina može smanjiti - prema spomenutim navodima - do cak 92%.

Za taj su pozitivni antioksidativni ucinak zaslužni polifenoli iz ružmarina koji odlicno djeluju i pri vrlo visokim temperaturama.


Podijeli: Facebook Twiter