Antigona prošlosti i sadašnjosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Toplim aplauzom ispracena je pulska izvedba predstave "Antigona" Talijanske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke u režiji Ozrena Prohica, koja je odigrana u ponedjeljak u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

Ova poznata Sofoklova tragedija, koja je doživjela brojne prilagodbe i inacice, ovom je prigodom dijelom osuvremenjena, ali na nacin da ne izgubi svoju primarnu fabulu i snagu, zanimljivost i aktualnost. Dramaturšku obradu potpisuje Laura Marchig, a naslovnu ulogu uvjerljivo tumaci Elena Brumini.

Antigona predstavlja tragicnu junakinju koji se bori za pravdu i moralne zakone. Njezina dva brata Polinik i Eteoklo sukobila su se u ratu i poginula. Antigona je pokopala Polinika iako je kralj Kreont naredio da ne smije biti pokopan, no nije marila ni za Polinikov cin, niti za kraljev proglas, vec je postupila po eticnom zakonu. Njezina zla sudbina samo je nastavak loših dogadaja u toj obitelji, koji pocinju s ocem Edipom. Unatoc smrtnoj presudi ne kaje se zbog svoga cina, a svojim idealima ostaje vjerna do kraja.

Ozren Prohic i dramaturginja Laura Marchig idu korak dalje u svemu tome te kroz lik Antigone, ali i cijelu radnju, prikazuju sukob pojedinca s mocnim (zlim) društvom, a sve to kroz jednu vrlo efikasno prikazanu simbiozu prošlosti i sadašnjosti. Naime, uz tu anticku fabulu prati se i prica iz današnjice, gdje se opet javljaju sukobi pojedinaca i društva, odnosno moci. (V. BEGIC, snimio D. ŠTIFANIC)


Podijeli: Facebook Twiter