Antifašizam u populističke svrhe?

SDP bi nekadašnju školu "Bratstvo i jedinstvo", a današnju "Veruda", preimenovao u "119. brigadu" (S. Z. T.)
SDP bi nekadašnju školu "Bratstvo i jedinstvo", a današnju "Veruda", preimenovao u "119. brigadu" (S. Z. T.)

U povodu povijesnih Rujanskih odluka prvi je pulski SDP-ovac Danijel Ferić predložio da se OŠ Centar opet zove Moša Pijade, školi  Vidikovac vrati naziv 43. istarske divizije, dok bi OŠ Šijana opet dobila ime po Nevenu Kircu. I tako dalje. Prijašnja imena još uvijek žive u sjećanju srednje i starije generacije Puležana. Mnogi od njih i danas nazivaju ove škole starim imenima, kao što, uostalom, hodaju Prvomajskom, a ne Ulicom Sergijevaca.

Komentar za inicijativu pulskog SDP-a dao je predsjednik pulskog IDS-a i saborski zastupnik Valter Boljunčić. On veli kako Ferić zaboravlja da je posljednju odluku o preimenovanju pulskih osnovnih škola donijela Socijaldemokratska partije Hrvatske 1992. godine.

- Od tada škole nose naziv prema mjestu na kojima se nalaze, odnosno prema gradskim četvrtima i smatramo da kao takve danas izvrsno funkcioniraju. Eventualno preimenovanje škola za sobom povlači i niz drugih promjena i u financijskom smislu pa je i pitanje koliko nam ovakav jedan prijedlog treba u ovom trenutku obzirom na cjelokupnu situaciju u kojoj se država nalazi, a naravno važno je da ovakva inicijativa zaživi među građanima, jer bez potpore građana nema smisla pričati o tome, veli Boljunčić, koji smatra da Ferića treba podsjetiti da pulski IDS nije nikad propustio priliku promicati vrijednosti antifašizma i antifašističke borbe.

- Antifašizam je Istri u genima, a za IDS je to trajna civilizacijska vrijednost, koju ćemo i dalje njegovati zajedno sa suživotom i tolerancijom. Antifašističke vrijednosti s pravom zauzimaju važno mjesto u životu našeg grada i svih građana, ali oni koji koriste politički svjetonazor u prizemne i populističke svrhe pokazuje svoj stav prema tim vrijednostima, naglašava Boljunčić., koji je, između ostalog, rekao i da je stav IDS-a da bi se u ovim izazovnim vremenima svaka odgovorna stranka trebala prvenstveno baviti rješavanjem realnih problema građana i stvaranju uvjeta za bolji život te da dotad, ideološka pitanja ne bi trebala biti u prvom planu.

Žrtve koje su zadužile generacije

- Nažalost, političari bez ideja i konkretnih rješenja često se radije vraćaju prošlosti i to upravo s inicijativama o promjeni imena trgova, škola, vrtića, umjesto da se brinu o budućnosti. Već kad se SDP Pule probudio, predlažem da svojim angažmanom pomognu tamo gdje imaju izravan utjecaj. Primjerice, stavljanjem u funkciju i otvaranjem nekadašnjih vojnih zona, uspostavom sjeverne pulske luke i izgradnjom putničkog terminala ili pak zaustavljanjem represije prema sportskom društvu Delfin, kaže šef pulskog IDS-a i dodaje da se ne može oteti dojmu da posljednje inicijative Ferića predstavljaju najprizemnije podilaženje biračima, te često zaboravlja da je ne tako davno obnašao funkciju pročelnika u Gradu Puli pa je imao bezbroj puta priliku realizirati ono za što se danas zalaže.

Tomislav Ravnić, predsjednik Saveza antifašista Istarske županije, kazao je da apsolutno podržava ovu inicijativu.

- To su ličnosti koji su zadužile naš kraj, žrtve koje su zadužile sve generacije koje ovdje žive i red je da ih uvažimo i priznamo. Kada je izmijenjen naziv škola, učinjena je velika nepravda u vrijeme jedne euforije. Tada se nisu uzimale u obzir povijesne istine i činjenice, to je bio povijesni incident jer se petljalo u stvari koje se nisu smjele dirati. Pa povijesne su ličnosti prisutne u cijelom svijetu, bilo da je riječ o Londonu, Parizu ili Moskvi. Zašto bismo mi micali naše ljudi koji su zaslužni i koji su zadužili naš kraj, rekao je Ravnić.

HDZ: Suvišna i promašena ideja

Predsjednik istarskog HDZ-a Ivan Bubić tvrdi da je ideja koju predlaže pulski SDP potpuno suvišna i promašena. Istaknuo je da se predsjednika HDZ-a Tomislava Kramarka proziva za vraćanje u prošlost i nametanje ideoloških tema iako se on intenzivno sprema za preuzimanje vlasti i rješavanje gorućih hrvatskih razvojnih i gospodarskih problema.

- No kako možemo vidjeti, u povijest nas ovakvim prijedlozima vraća upravo SDP, budući da nema energije ni znanja za promjene i to u vremenu dok nam BDP već gotovo tri godine za redom pada. Kada god SDP-u ponestane ideja za rješavanje objektivnih gospodarskih problema, tada svjesno narodu skreću pažnju na ideološke teme, umjesto da rješavaju aktualne životne probleme u Republici Hrvatskoj, a u ovom konkretnom slučaju, u gradu Puli. Uostalom, imena škola s toponimskim nazivom lociraju školu u gradu u kojem se ta škola nalazi i u narodu su takvi nazivi već zaživjeli, pa je predložena promjena imena skroz nepotrebna, kazao je Bubić. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ i Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter