Antifašizam treba njegovati i poštivati

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Polaganjem vijenaca na Spomenik žrtvama fašizma u Titovom parku pred više desetaka okupljenih te uz zvuke hrvatske i istarske himne i nekoliko prigodnih glazbenih izvedbi pulskog Puhačkog orkestra, u ponedjeljak je obilježen Dan antifašističke borbe.

Vijence su uz odavanje počasti položili predstavnici Grada Pule te udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule u znak sjećanja svim palim borcima u antifašističkoj borbi i svim civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata.

Antifašistička borba se nastavlja, bez nje ne bi bilo ni moderne demokratske Republike Hrvatske, poruka je koja je odaslana sa svečanog skupa, a koju je poslao i predsjednik Saveza antifašističkih boraca Istarske županije Tomislav Ravnić, istaknuvši da se na Dan antifašističke borbe, obilježava i kao dan osnivanja prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska, ne samo u Hrvatskoj, već u Europi.

Podsjetio je da je od 77 boraca u tom odredu, bilo dvoje Istrijana, Drago Jerman i Jurica Kalc. - Ponosni smo na tu borbu, dali smo veliki obol, rekao je Ravnić, istaknuvši među ostalim da ništa drugo ne traže već toleranciju. Želim da oprostimo svima kojima smo zamjerili, ali zaboravit nećemo nikada, zaključio je Ravnić.

Iz Titovog parka šaljemo jasnu i nedvosmislenu poruku tko su bili pobjednici i koja je bila uloga antifašističkih boraca, rekao je pak predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Robert Cvek, istaknuvši da ne postoje dovoljno veliki spomenici ni riječi kojima se može izraziti zahvalnost svim antifašistima koji su položili svoje živote za slobodu, no može se i mora svim budućim generacijama prenositi istina o antifašističkoj borbi i vrijednostima koje je donijela. Nakon govora, svi okupljeni su minutom šutnje odali počast svim palim borcima.

U povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe, izaslanstva Grada Buzeta s gradonačelnikom Sinišom Žulićem i Udruge antifašista Buzeta s predsjednikom Edom Jermanom, položila su vijence na središnji spomenik u Spomen parku.

Minutom šutnje odana je počast svima koji su dali svoje živote za slobodu u Drugom svjetskom ratu te u Domovinskom ratu.

Jerman: Omladina malo zna o NOR-u

Izaslanstva Grada Buzeta s gradonačelnikom Sinišom Žulićem i Udruge antifašista Buzeta s predsjednikom Edom Jermanom, položila su vijence na središnji spomenik u Spomen parku. Minutom šutnje odana je počast svima koji su dali svoje živote za slobodu u Drugom svjetskom ratu te u Domovinskom ratu.

- Dan antifašističke borbe jedan je od značajnijih datuma u povijesti. Mi antifašisti moramo čuvati tekovine antifašizma, ali se i baviti današnjicom i budućnošću. Ove godine imali smo nekoliko sati antifašističke povijesti sa osnovcima i srednjoškolcima no naša omladina nažalost malo zna o tom razdoblju naše povijesti. Jer što reći kada osmaš svrstava Pavelića u rang s velikanima NOR-a ili kada srednjoškolac ne zna razliku između palih boraca i žrtava fašističkog terora. Postavljamo si pitanje, gdje smo, što radimo i kamo idemo, istaknuo je Jerman.

- Ponosan sam što se cijela Istra već davno opredijelila i ne odustaje od toga da baštini antifašizam kao definitivno najslavniji dio naše povijesti, poručio je gradonačelnik Siniša Žulić.

Delegacija Udruge antifašista Pazina na čelu s predsjednikom Milanom Antolovićem i Grada Pazina na čelu s gradonačelnikom Renatom Krulčićem položila je vijenac uz spomenik žrtvama fašizma u parku Narodnog ustanka. Ovim je činom odana dužna počast svim žrtvama fašističkog terora, ali svima koji su poginuli u ratovima za slobodu na ovim prostorima.

Dan antifašističke borbe dvadesetak je članova boračke organizacije Barbana i Sutivanca obilježilo polaganjem vijenaca i komemoracijom pred dvama spomen obilježjima - u Sutivancu i na Bristovcu.

U pratnji načelnika općine Barban Denisa Kontošića, antifašistički borci i antifašisti podsjetili su se tragičnih događaja, neviđenih stradanja, ali i odlučnosti da obrane zemlju od okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Na spomeniku u Sutivancu popis je 44 poginula civila i borca iz tog kraja, dok je na središnjem spomeniku na Bristovcu uklesano oko 360 imena stradalih s Barbanštine i područja Sutivanca.

Grožnjan: Počast svima koju su ustali protiv fašizma

Delegacija Općine Grožnjan i Udruge antifašističkih boraca položila je cvijeće na spomenik palim borcima i civilnim žrtvama Drugog svjetskog u Grožnjanu. Općinski načelnik Claudio Stocovaz sa članovima delegacije odao je dužnu počast svima koji su se borili protiv fašizma i u toj borbi dali živote za slobodu. Nakon toga delegacija se uputila u Plovaniju, na zajedničku proslavu Dana  antifašističke borbe.

Delegacija Općine Vižinada predvođena općinskim načelnikom Markom Ferencom i predsjednikom Općinskog vijeća Đonijem Šimonovićem položila vijenac i zapalila svijeće na spomeniku palim borcima Narodnooslobodilačke borbe na području Općine Vižinada.

Ferenac je ovom prigodom naglasio kako vrijednosti antifašizam treba njegovati i poštivati, te pozvao prisutne da se sa zahvalnošću i ponosom prisjete svih onih koji i danas promiču te vrijednosti, a osobito onih kojih danas nema i koji su svojim životom platili cijenu naše slobode.

Počast palim borcima polaganjem vijenaca odali su i predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Poreštine, te Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata. Vijenci su položeni i na spomen obilježjima na grobljima Božje polje i Sveti Vital.  (N.SOFTIĆ,G. ČALIĆ ŠVERKO, Z. STRAHINJA, M.RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter