Antifašizam bio i ostao dio nas i našeg identiteta

Polaganje vijenca u Parku narodnog ustanka u Pazinu (M. RIMANIĆ)
Polaganje vijenca u Parku narodnog ustanka u Pazinu (M. RIMANIĆ)

Povodom Dana antifašističke borbe delegacija Grada Umaga predvođena gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom, predsjednik i dopredsjednik Gradskog vijeća, vijećnici, predstavnici udruga antifašističkih boraca, 154. brigade i HVIDRA-e te Talijanske zajednice ''Fulvio Tomizza" iz Umaga položili su vijenac na središnjem križu umaškog gradskog groblja.

Partizanska borba

- Dan je to kada se s pijetetom prisjećamo svih ljudi koji su svoje živote položili u borbi protiv fašizma, najvećeg zla čovječanstva. Osjećamo zahvalnost, ponos i poštovanje prema svim antifašistima, ali prvenstveno prema onima koji su 22. lipnja 1941. odlučili do antifašističkih vrijednosti doći na tada jedini moguć način, kroz organiziranu borbu partizanskog pokreta, rekao je gradonačelnik Bassanese.

Naglasio je da je antifašistička borba stvorila temelje za današnje hrvatske granice te da je vođen tim odlukama, Sabor 25. lipnja 1991. donio odluku o samostalnosti Hrvatske. "Sloboda govora, pravo na rad i dostojan život bez diskriminacije su univerzalne vrijednosti koje trebamo baštiniti i zbog kojih su se žrtvovali naši prethodnici. Ponosan sam što je upravo antifašizam bio i ostao dio nas i našeg identiteta", zaključio je Bassanese.

Vijenci su položeni i na spomen-obilježja palima u NOB-u u Babićima, Juricanima, Mariji na Krasu, Bašaniji i Murinama. U Pazinu vijenac je položen na spomenik u Parku Narodnog ustanka. U nazočnosti predstavnika Grada, udruge antifašista i braniteljskih udruga vijenac je položio gradonačelnik Renato Krulčić u pratnji potpredsjednice Gradskog vijeća Vesne Ivančić i svoje zamjenice Mirjane Galant. Podsjetio je da je antifašističkom borbom protkana povijest Istre, možda više nego u ostalim dijelovima Hrvatske.

Temelj moderne Europe

- Antifašizam je temelj moderne Europe, ali i naše domovine, to je vrijednost koju su prepoznali naši djedovi, a mi smo je dužni prenositi na mlađe naraštaje, rekao je Krulčić prije nego je nazočne prozvao da minutom šutnje odaju počast svima koju su pali za slobodu. (M. RIMANIĆ, T. GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter