Antifašistička borba donijela ono najvažnije- slobodu

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Nizom svečanosti i programa u utorak je obilježen Dan grada Pule i 70. obljetnica oslobođenja grada. Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca na Giardinima na Spomen ploču palim borcima i žrtvama fašizma, na spomenik palim borcima i žrtvama fašizma u Titovom parku, a položeni su u na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u parku Franje Josipa.

Također, vijenci su položeni na Centralnom križu, na spomeniku hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, spomeniku palim antifašističkim borcima Grada Pule na Gradskom groblju, a počast je odana i na Mornaričkom groblju.

Nakon polaganja vijenaca u Gradskoj palači tradicionalno je organiziran prijem za članove Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule.

- Antifašistička borba i antifašisti donijeli su ono najvrjednije, donijeli su slobodu. Na tome ćemo uvijek biti neizmjerno zahvalni, poručio je među ostalim predsjednik pulskog Gradskog vijeća Robert Cvek na prijemu, čestitajući okupljenima dan oslobođenja. Predsjednik UABA Livio Blašković, priključio se čestitkama, kazavši da ih ipak malo ljuti što se u prvi plan ističe Dan grada Pule, a ne dan oslobođenja jer oni žele i zalažu se da jučerašnji dan bude prvenstveno Dan oslobođenja. Osvrnuo se potom na učestale negativne kontekste o Josipu Brozu Titu kojeg pojedini nazivaju diktatorom i zločincem, kazavši da Tito nije nikakav diktator ni zločinac.

Istaknuo je da nije bilo Tita, ni Pula ni Istra ne bi bili sastavni dijelovi matice zemlje. Kazao je nadalje, da "ne dao Bog" vraćanje desnice na vlast jer oni ne priznaju antifašizam već veličaju ustaštvo, no da će se bez obzira i dalje truditi u očuvanju antifašističkih tekovina. Kazao je također da će nastaviti s "borbom" da se u školama održavaju satovi zavičajne nastave te zatražio daljnju podršku u tom smislu.

Gradonačelnik Boris Miletić također je čestitao svima Dan grada Pule, kazavši da se taj dan slavimo upravo povodom dana oslobođenja Pule. Istaknuo je će i nadalje Pula njegovati tekovine antifašizma, suživota, tolerancije.

- Mi znamo na kojoj smo strani. Neki još žive u prošlosti, no to je njihov problem, rekao je Miletić, čestitajući još jednom Dan grada Pule. (N. S.)   


Podijeli: Facebook Twiter