Antifašisti: Zaključena godina velikog jubileja

Tomislav Ravnić, predsjednik Saveza antifašista Istarske županije
Tomislav Ravnić, predsjednik Saveza antifašista Istarske županije

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjenici predsjedništvo Saveza antifašista Istarske županije rezimiralo je aktivnosti godine na izmaku. Predsjednik istarskih antifašista Tomislav Ravnić zadovoljan je provedenim aktivnostima, a posebno programima obilježavanja 70. obljetnice Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom zemljom Hrvatskom.

Uz to objavljeno je i kapitalno djelo "Istra u Titovo doba", koje na više od 400 stranica govori o životu i radu u Istri od 1945. do 1990., a predstavlja jedinstven dokument o najplodnijem razdoblju istarske povijesti. Ravniću je žao što Županijska skupština nije dodijelila priznanje Glasu Istre, jer, kako je rekao, Savez antifašista smatra da je Glas Istre, kao institucija, kao glasilo, dao veliki doprinos Istri u Narodnooslobodilačkoj borbi, radu narodnooslobodilačkih odbora te kasnijem razvoju, a i danas u njemu pišu mnogi vrijedni, časni i pošteni novinari.

U programu rada za iduću godinu istaknuto je mjesto posvećeno promicanju i zaštiti antifašističke baštine da bi se sačuvala objektivna povijesna istina na čijoj reviziji sustavno rade neofašisti i nacionalistička desnica, naglasio je Ravnić.

Uz stalnu skrb za socijalna prava antifašista Saveza antifašista Istarske županije će iduće godine obilježavanjem značajnih obljetnica iz NOB-a današnjim naraštajima ukazati na događaje i osobe zaslužne za nacionalnu i socijalnu emancipaciju.

Između ostalih to su 70. obljetnica masakra u selima Šaini i Bokordići, stradanja Male Gajane, osnivanja 1. udarnog bataljuna, ubojstva svećenika Marka Zelka u Kanfanaru, osnivanja talijanskog bataljuna Pino Budicin i 43. istarske divizije, ali i mnogi drugi događaji koji su obilježili našu povijest. (Napisao i snimio M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter