Antifašisti za tužbu protiv države

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Tražimo od SABA-e Hrvatske da - ako se u naredna dva mjeseca na Saboru ne bude raspravljalo o vracanju oduzetih prava antifašistickim borcima - podigne sudsku tužbu protiv hrvatske države. Ako oni to ne ucine, tužbu ce podici u ime istarskih antifašista Savez antifašistickih boraca i antifašista Istarske županije", zakljuceno je u utorak u Pazinu na predsjedništvu SABA-e Istre, s tim da traže i da se taj njihov zahtjev uvrsti na dnevni red iduceg predsjedništva 4. prosinca u Zagrebu.

Da bi se na saborski dnevni red stavilo pitanje oduzetih prava te ukupnog položaja antifašista u Hrvatskoj, kao i neostvarivanja Deklaracije o antifašizmu iz 2005., prikupljen je dovoljan broj potpisa zastupnika SDP-a, HNS-a i IDS-a.

"Moramo biti cvrsti i nepokolebljivi u obrani antifašistickih vrijednosti te prisiliti Sabor da o tome raspravlja", smatra Tomislav Ravnic, predsjednik istarske SABA-e, koji je informirao i da delegacija boraca nikako da bude primljena u Vladi. Deset i više godina cekanja dojadilo je ?aniju Levaku, koji traži aktivniju ulogu boracke organizacije i pokretanje sudske tužbe. "Oduzeta prava nikada nece biti dobrovoljno vracena u Republici Hrvatskoj", veli Josip Slokovic.

Najavljeno je da ce se uskoro morati mijenjati naziv boracke organizacije, o cemu treba trezveno razmisliti da se izbjegnu nepotrebni sukobi. Iznijet je niz primjedbi na program HRT-a, gdje se znacajni dio posvecuje desnim politickim snagama. Kriticki se govorilo i o izjavama iz crkvenih krugova, posebno onim najnovijim iz komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije protiv obilježavanja Dana antifašizma, a za obilježavanje borbe protiv fašizma u Istri. To je Ravnic nazvao pokušajem podjele medu antifašistima u Hrvatskoj te je podržao izjave predsjednika Stjepana Mesica.


Podijeli: Facebook Twiter