Antifašisti ustali protiv krivotvorenja povijesti

Minuta šutnje za borce NOB-a (snimio M. RIMANIĆ)
Minuta šutnje za borce NOB-a (snimio M. RIMANIĆ)

"Duh Istre ostao je nepokoren. Mi nismo htjeli postati poslušno roblje", citirao je predsjednik županijskog Saveza antifašista Tomislav Ravnić na današnjoj sjednici u Pazinu prve dvije rečenice proglasa Narodnooslobodilačkog odbora za Istru iz 13. rujna 1943., naglasivši da je samo oružanom borbom bilo moguće osloboditi Istru tuđinske vlasti i sjediniti je s maticom.

Oštro su napali novu knjigu povjesničara Josipa Jurčevića "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina" nazvavši je običnim falsifikatom povijesti, a raskrinkat će je na javnoj tribini koju sredinom listopada organiziraju u Puli te kasnije i u Zagrebu. U knjizi, koju u Savezu antifašista smatraju krivotvorinom, tvrdi se da je na području Hrvatske locirano čak 1.517 masovnih grobnica od kojih je istraženo njih tek 24, a autor ipak zaključuje da su u čak 88 posto počinitelji zločina bili partizani ili komunistička vlast, a tek u 0,33 posto slučajeva njemačke vlasti, 0,13 posto vlasti kvislinški NDH te 0,07 talijanski fašisti.

- Mi u Istri nećemo šutjeti na ovakve očite krivotvorine, rekao je Ravnić i najavio izradu ozbiljnog povijesnog dokumenta o žrtvama rata na području Hrvatske koji će uputiti autorima knjige, javnim ličnostima koje propagiraju povijesni revizionizam (spomenuo je u tom kontekstu Ivu Banca, Tomislava Karamarka, Andriju Hebranga…), ali i državnim institucijama, prvenstveno Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, od koje će zatražiti da "diskvalificiraju krivotvoritelja".

Osvrnuli su se i na beatifikaciju Miroslava Bulešića, svećenika ubijenog 1947. godine u Lanišću, podsjetivši javnost da se radilo o pojedinačnom zločinu zbog kojeg je ubojici (Slavko Sanković) tadašnja vlast dosudila šest i pol godina zatvora. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter